Már hatan vannak őrizetben a MÁV Általános Biztosító Egyesület sikkasztási ügye miatt, köztük a biztosító elnök-vezérigazgatója, és állítólag egyik családtagja is. A bíróság hamarosan dönt előzetes letartóztatásukról. A cég irányítását nemrég a pénzügyi felügyelet által küldött biztosok vették át.

Hat ember van őrizetben a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) sikkasztási ügye miatt - közölte szombaton Sipos Jenő, a Vám és Pénzügyőrség szóvivője. Előzetes letartóztatásukról a bíróság dönt. Egyelőre annyi biztos, hogy a pénzügyőrök által őrizetbe vett emberek között van Kiss Bálint, a biztosító elnök-vezérigazgatója. A többiekkel kapcsolatban Sipos Jenő csak annyit mondott, ők "közreműködtek" az ügyben, a szerepüket pedig most tisztázzák.

Az MTV Híradója úgy tudja, az elnök-vezérigazgató egyik családtagját is őrizetbe vették. A gyanú szerint egymilliárd forintot utaltak át a káresetekre elkülönített tartalékból különböző bankszámlákra, ahonnan fel is vették a pénz egy részét.

A VPOP különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt nyomoz. A PSZÁF pénteken felügyeleti biztosokat küldött ki a MÁV ÁBE-hez a folyamatos, törvényes működés és pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében, miután a VPOP elindította a nyomozást. A kirendelt felügyeleti biztosok gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak jogait.

A felügyelet múlt pénteken hozott határozatában április 8-ától megtiltotta az egyesületnek, hogy új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseket kössön, egyben arra kötelezte a biztosítót, hogy június végéig készítse elő meglévő kgfb szerződésállománya másik biztosítóra való átruházását. A PSZÁF ezt azzal indokolta, hogy a MÁV ÁBE az állományhoz képest nem rendelkezik megfelelő mértékű tartalékkal, ami hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését. A PSZÁF kezdeményezte a biztosító első számú vezetőjének és vezető biztosításmatematikusának felmentését is.

Az egyesület első reakcióként tagadta, hogy a PSZÁF határozatát átvették volna, amely így szerintük jogilag nem is létezik. Kiss Bálint, a MÁV ÁBE elnök-vezérigazgatója állította, hogy az egyesület nem tartalékhiányos, és még szerdán azt mondta, befektetők keresték meg, akik tulajdonrészt vásárolnának az egyesület állományát átvevő új cégben. A PSZÁF szerint azonban az állományt a tartalék rendezése előtt nem lehet átruházni.