Türkmenisztán lehet az EU új gázpartnere

Vágólapra másolva!
Türkmenisztán évi 10 milliárd köbméter földgázt garantál az EU számára, mondta hétfőn Londonban megjelent nyilatkozatában az unió külkapcsolatokért felelős biztosa; iparági szakértők szerint azonban egyelőre bizonytalan, hogy ez a mennyiség miből és hogyan jutna el Európába.
Vágólapra másolva!

Benita Ferrero-Waldner, aki a múlt héten járt Türkmenisztánban, a hétfői Financial Timesnak azt mondta: Gurbanguly Berdimukhammedov türkmén elnök személyesen biztosította őt arról, hogy országa az EU számára "elkülöníti" az évi 10 milliárd köbméternyi gázt.

- Nem valami hatalmas mennyiség, de ez is nagyon fontos első lépés - fogalmazott a brüsszeli biztos.

Ferrero-Waldner szerint a türkmén államfő emellett "lehetőségeket" is ígért a művelési pályáztatásra váró türkmenisztáni lelőhelyeken.

A londoni gazdasági napilap által idézett iparági szakértők szerint azonban nem világos, hogy a vállalt mennyiséget a közép-ázsiai ország hogy és mikor tudná szállítani, mivel gyakorlatilag a teljes, évi 50 milliárd köbméteres türkmén exporttermelés 2028-ig szerződésekkel le van kötve.

Az országnak komoly, még feltárásra váró tartalékai vannak, de műszaki nehézségekkel, valamint Oroszország és a kaszpi térségbeli társállamok részéről jogi és politikai kifogásokkal kénytelen szembenézni, áll a Financial Timesban.

Ferrero-Waldner szerint azonban három, rövid távon megvalósítható lehetőség is van: a türkmén és az azeri tengeri létesítmények közötti 60 kilométeres távolság áthidalása egy "mini csővezetékkel", szárazföldi kapcsolat kiépítése Kazahsztánba, valamint a földgáz cseppfolyósítása és tengeri szállítása.

Az EU-biztos szerint "a jövő évtől élő" türkmén ajánlat feltétele az európai beruházás a vezeték-infrastruktúrába és a feltárásba.

A Nabuccón keresztül enyhülhet az EU függése Oroszországtól

A Financial Times idézi Reinhard Mitscheket, a tervezett Nabucco gázvezeték kivitelező cégének vezérigazgatóját, aki szerint a vállalat készen áll az 5 milliárd eurós beruházás 2010-es elindítására. Mitschek szerint az első szállítmány, évente 8 milliárd köbméter kezdeti mennyiséggel, a Shah Deniz-2 nevű azeri tengeri mezőről érkezne a Nabucco vezetékbe, és a potenciális beszállítók között van Kazahsztán, Észak-Irak, Egyiptom és Irán.

A Financial Times megjegyzi, hogy a Nabucco évente 30 milliárd köbméteres teljes kapacitásával is csak "egy kis hányadát" fedezné az 500 milliárd köbméteres európai igénynek, és a fennmaradó rész zöme továbbra is Oroszországból fog érkezni.

Wolfgang Ruttenstorfer, a Molra pályázó osztrák OMV olaj- és gázipari csoport vezérigazgatója a Financial Timesnak néhány hete adott nyilatkozatában a Nabucco-program "gyengeségének" nevezte, hogy a részvényeseknek "valahonnan gázt is kell vásárolniuk" a 3300 kilométeres majdani vezetékbe. Azerbajdzsán nyilvánvaló kezdeti szállító lehet, de nem tudja feltölteni a teljes vezetéket, mondta az OMV vezetője a márciusi FT-interjúban.