Veszteséget termelt Amerika negyedik bankja

Vágólapra másolva!
Jelentős veszteségről számolt be hétfőn Amerika negyedik legnagyobb bankja a Wachovia. A bank 393 millió dolláros negyedéves veszteséget tett közzé, szemben az előző év ugyanezen időszakának 2,3 milliárd dolláros nyereségével.
Vágólapra másolva!

A bank ezzel a teljesítményével részvényenként 0,2 dolláros veszteséget szenvedett el, míg egy évvel korábban 1,2 dollár volt a bank részvényenkénti nyeresége. A bevételek 4,5 százalékkal 7,9 milliárd dollárra estek vissza.

A profit csökkenésének egyik döntő oka az volt, hogy a céltartalékokat jelentősen emelni kellett. Ennek hátterében az áll, hogy a lakáspiaci fejlemények sokkal rosszabb helyzetbe sodorták a lakossági ügyfeleket. A céltartalékok emelésének mértéke igen jelentős volt, a tavalyi év első negyedévi 177 millió dollár után ugyanis mostanra 2,8 milliárd dollárra kellett emelni.

A jelentősen romló eredmények hatására a bank az osztalékot 0,64 dollárról 0,37 dollárra csökkentette, valamint tőkeemelésre szánta el magát, melynek keretében részvényeket és átváltható kötvényeket bocsát ki 7 milliárd dollár értékben.

A Wall Street elemzői mindezek alapján arra számítanak, hogy a Standard & Poor's 500-ban lévő vállalatok negyedéves eredménye 13,8 százalékkal csökken. Egy hete még 11,8 százalék volt az előrejelzés, januárban pedig még 4,7 százalékos növekedést vártak az elemzők.

A Wachovia, rossz eredményével a GE, az Alcoa, a UPS és a J.C. Penney mellé csatlakozott.