Visszaszorítanák a színesfémlopást

Vágólapra másolva!
Féléves tárgyalást követően már körvonalazódik, hogyan lehetne visszaszorítani az illegális színesfém-kereskedelmet - írja a Napi Gazdaság. A jövőben törvénymódosításokkal próbálják meg visszaszorítani a szobrokra, harangokra és egyéb alkotásokra szakosodott színesfémtolvajokat - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.
Vágólapra másolva!

Az öt parlamenti párt, a szakhatóságok (Vám- és Pénzügyőrség, több minisztérium) és a kormány elképzelése szerint szigorúbb szabályok alkalmazásával és hatékony, célzott ellenőrzésekkel kell fellépni.

Elsősorban a kereskedelmi törvényt kell módosítani Kondorosi Ferenc kormánybiztos szerint. Meghatároznák például, mit is jelent a fémkereskedelem. Emellett a Vám- és Pénzügyőrség engedélyét is ki kellene kérni ahhoz, hogy valaki ilyen tevékenységet folytasson. Minden engedélyes fémkereskedőnek meghatározott pénzbeli vagy ingatlan formájában kötött biztosítékot is fel kell majd mutatnia. Így a jövedéki adós termékek kereskedelméhez kötődő eljárásokhoz hasonló elemeket alakítanának ki - arról azonban nincs szó, hogy a fémkereskedelem is a jövedéki adó hatálya alá tartozzon.

A tervek szerint a kereskedőknek részletes nyilvántartást kell vezetniük, vagyis a vevőket és az eladókat is lajstromozni kell. A szobrok védelmére külön szabályokat is kidolgoznának: ha egy fémkereskedő egy szobrot átvesz, azt tíz napig tárolnia kellene, és csak ezt követően használhatná fel, olvaszthatná be - hatósági engedély birtokában. A szobrokat azzal is védenék, hogy hosszabb távon minden értékesebb alkotást egyedi azonosító jellel látnának el.

A nyomozást is komolyabban vennék a hatóságok: a VPOP és az ORFK is meghatározta ezzel kapcsolatos feladatait, a kormány pedig Bádogember-kommandó néven állítana fel egy csoportot a színesfémtolvajok ellen. A tervek szerint májusra állhat össze a pontos normaszöveg, amelyet aztán a szakma képviselőivel is megvitatnak. Az új szabályozás legkorábban szeptemberben léphetne hatályba, mert a kereskedelmi törvény módosítását az Európai Bizottsággal is el kell fogadtatni - olvasható a Napi Gazdaságban.