Csökkent a hazai gyógyszerfogyasztás

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódott tavaly a globális gyógyszerpiac bővülése, hazánk azonban ezúttal nem vette ki részét a növekedésből, sőt csökkent a fogyasztás. Új jelenségnek számít az árérzékenység is - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltás óta tavaly csökkent először a magyarországi gyógyszerfogyasztás. A visszaesésben szerepet játszott, hogy 2007-ben nagyrészt elmaradtak a szokásos járványok, de számottevő hatása volt az év elején életbe lépett gyógyszer-gazdaságossági törvény több intézkedésének is.

Utóbbiak közül kiemelkedett a támogatási kulcsok csökkentése, amelynek hatására kialakult a fogyasztókban egyfajta - korábban az ágazatra nem igazán jellemző - árérzékenység. A gyógyszerfogyasztás mérséklődéséből egyébként a támogatott és nem támogatott készítmények is kivették a részüket.

Sőt, mivel a betegek azt, amit az orvos felír, rendszerint kiváltják, a vény nélkül kapható gyógyszerekről könnyebben lemondanak, így a nem támogatott patikaszerek forgalmának csökkenése volt a látványosabb.

A GKI-EKI szerint az idén ismét változás várható: Magyarországon 2008-ban a globális tendenciáknak megfelelően alakulhat a gyógyszerfogyasztás, az előrejelzések szerint a nemzetközi piac 4-5 százalékkal bővülhet.

Miközben Magyarországon tavaly megfordult a korábbi irány, a világ többi részén összességében folytatódott a gyógyszerfogyasztás növekedése. A fejlett országokban 3-4 százalékkal emelkedett az értékesítés.