Tavaly tetőzött az orosz olajtermelés

Vágólapra másolva!
Már tetőzött az orosz nyersolaj-termelés, és valószínűleg soha nem tér vissza a tavalyi, hozzávetőleg 10 millió hordós napi szintre, mondta a legnagyobb orosz független termelő cég egyik vezetője. Véleményét londoni iparági elemzők is alátámasztják.
Vágólapra másolva!

Leonyid Fedun, a Lukoil alelnöke a londoni gazdasági napilapnak azt mondta: a 10 millió hordó körüli tavalyi napi termelési átlag jó eséllyel a legmagasabb, amelyet Oroszország "az ő életében" elért.

Fedun az orosz helyzetet az Északi-tenger és Mexikó gyorsan hanyatló termeléséhez hasonlította, és kijelentette: az olajban gazdag Nyugat-Szibériában - az orosz kitermelés súlyponti helyszínén - "vége az intenzív olajkitermelési növekedés időszakának".

A Lukoil-vezető szerint Oroszország napi 8,5-9 millió hordós kitermelés fenntartására is csak akkor lesz képes a következő húsz évben, ha az olajcégek milliárdokat fektetnek új mezők feltárásába.

Fedun szerint a nyugat-szibériai lelőhelyek hanyatlásának ellensúlyozására Kelet-Szibériában, a Kaszpi-tenger környékén, illetve a sarkköri tengeri térségekben kell hatalmas beruházásokat végrehajtani.

Az orosz olajipari vezető becslése szerint a vállalatoknak ezer milliárd dollárt kell befektetniük az új mezők feltárásába.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) olajpiaci réslegének vezetője, Lawrence Eagles ugyanakkor a Financial Timesnak azt mondta: korai még kijelenteni, hogy az orosz olajtermelés már túljutott a tetőzésen. Eagles szerint számos olyan térség van Oroszországban, amelyeken még alig végeztek feltárást.

A vezető IEA-szakértő is elismerte ugyanakkor, hogy ezeknek az olajkészleteknek a megtaláláshoz és piacra viteléhez Oroszországnak "jelentős beruházásokat" kell végrehajtania.

Független londoni iparági elemzők mindazonáltal egyetértenek Fedun azon véleményével, hogy tavaly tetőzhetett az orosz kitermelés.

A Barclays Capital, a londoni City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci elemzéseket is közlő befektetési háza legutóbbi felmérésében azt írta: ellátási oldalon az első negyedév "legnagyobb meglepetése" Oroszország volt, amelyről a ház korábban azt jósolta, hogy - Brazíliával és Azerbajdzsánnal együtt - az OPEC-en kívüli termelői csoporttól várt ellátási növekmény egyik fő forrása lesz.

Az átlagos napi orosz nyersolaj-kitermelés azonban márciusban 9,76 millió hordó volt, 110 ezer hordóval kevesebb éves összevetésben, és 170 ezer hordóval alacsonyabb az októberben mért tavalyi csúcsnál. Március volt a harmadik olyan hónap egymás után, amelyben az orosz termelés éves összehasonlításban csökkent.

A Barclays Capital most már azzal számol, hogy az orosz kitermelés 2008 egészében is csökkenni fog az előző évihez képest, ami 1996 óta az első teljes évi visszaesés lenne. "Oroszország nem lesz az OPEC-en kívüli idei ellátási növekmény három fő forrásának egyike ... egyáltalán semmilyen növekedésnek nem lesz a forrása, és a kérdés valójában egyre inkább az, hogy mennyivel fog visszaesni kitermelése", áll a londoni befektetési csoport legutóbbi olajpiaci elemzésében.

Más londoni olajipari elemzők szerint nemcsak az orosz, hanem a globális nyersolajtermelés is túljutott csúcspontján.

Az Energy Watch Group nevű szakértői műhely néhány hónapja Londonban kiadott elemzése szerint ez már 2006-ban - az iparági konszenzusnál több évvel korábban - megtörtént, elsősorban a fő kitermelő térségek termelési potenciáljának vártnál koraibb és nagyobb mértékű hanyatlása miatt.

Az Energy Watch Group a továbbiakban a globális termelés drámai zuhanását jósolja: előrejelzése szerint a tavalyelőtt elért, átlagosan napi 81 millió hordós csúcstermelés után 2020-ban 58 millió, 2030-ban már csak 39 millió hordó - vagyis a jelenleginek kevesebb mint a fele - lesz a világ napi nyersolajtermelése.

A Barclays Capital legutóbbi londoni elemzése szerint a teljes hangulatváltozást jelzi, hogy az idei első negyedév elején a 100 dolláros hordónkénti olajár rendkívüli sajtópublicitást kapott, abban az értelemben, hogy "milyen kivételesen magasra" emelkedett az árfolyam, a negyedév végére azonban már általánossá váltak az olyan szalagcímek, hogy "100 dollárra süppedt vissza az olajár", jelezve, hogy a 100 dolláros árfolyam ma már inkább gyenge piacot jelent.

A cég adatai szerint a nyugati féltekén irányadó amerikai nyersolajtípus, a West Texas Intermediate (WTI) átlagos árfolyama minden korábbi rekordot megdöntve 97,82 dollár volt hordónként az idei első negyedben, 39,60 dollárral magasabb a 2007 első három hónapjában mért árfolyamátlagnál.

A ház saját előrejelzése az idei második negyedévre még magasabb, 103,00 dolláros WTI-átlagot valószínűsít, és a harmadik negyedévre várt valamelyes visszaesés után - 98 dollár - az idei utolsó három hónapra már 104,00 dollár szerepel a legújabb prognózisban.