PM: Borítaná az államháztartást az MDF adóterve

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium szerint közel 1400 milliárd forint bevételtől esne el az államháztartás a Magyar Demokrata Fórum adójavaslataival. Az MDF hétfőn bejelentett adóprogramja adóamnesztiát, egykulcsos személyi jövedelemadót, háromkulcsos forgalmi adót, járulékcsökkentést javasol, valamint az örökösödési illeték eltörlését.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi tárca hatástanulmánya szerint a bérköltség adó és járulékterhe a változtatások együttes hatására összességében közel 1350 milliárd forinttal csökkenne, azonban elsősorban a magas keresetűek terheit mérsékelné. A PM álláspontja szerint a 18 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése önmagában 805 milliárd forinttal csökkentené az szja-ból befolyó költségvetési bevételeket.

A munkáltatói járulékok csökkentése nettó 575 milliárd forinttal csökkentené az egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási alap bevételét, míg a 7 százalékpontos egészségbiztosítási, illetve nyugdíjbiztosítási járulék csökkentése 500 milliárd forint bevételkieséssel járna. Az EHO megszüntetése 75 milliárd forint bevételcsökkenést hozna, az öröklési illeték megszűntetése pedig 17 milliárd forint bevételkiesést eredményezne - olvasható a PM honlapján közölt anyagban.

Az adóamnesztia esetlegesen mintegy 75 milliárd forintos bevételeit az adóváltozások költségvetési hatásainak számításánál azonban nem lehet figyelembe venni - írja a pénzügyi tárca. Ez ugyanis a költségvetésben csak egyszeri bevételt jelentene, ami a rákövetkező évben már nem jelentkezik - teszik hozzá. A hatástanulmány szerint a különadó megszüntetése 30 milliárd forinttal, az árfolyamnyereség adó megszűnése 27 milliárd forinttal csökkentené a bevételeket.

Pozitív hatása lenne viszont az áfa-kulcsok változásának, mivel 230 milliárd forint többletbevételt eredményezne a költségvetésben. A kedvezmények megszüntetése 65 milliárd forint bevétel növekedést eredményezne.

Az MDF 18 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót vezetne be; úgynevezett adóamnesztiát hirdetne, amelynek értelmében egy egyszeri, 10 százalékos adó befizetésével az eltitkolt jövedelem és az abból szerzett vagyon legalizálható lenne. Ezen kívül háromkulcsos, 5, 12 és 25 százalékos áfát ajánlanak; 7 százalékkal csökkentenék a munkáltatói járulékot és megszüntetnék a fix összegű egészségügyi hozzájárulást. Továbbra is eltörölnék az örökösödési illetéket.

Komolytalanok

A Magyar Demokrata Fórum és a Pénzügyminisztérium adóval kapcsolatos anyagait egyaránt komolytalan ötletelésnek tartják az [origo] által megkérdezett adószakértők. A ma esélytelennek tűnő adóreform helyett inkább az egyszerűsítés lenne célravezető. Így például a PM saját hatáskörében megoldhatná a családi vállalkozások adózásának könnyítését, amely jelenleg ugyanolyan bonyolult, mint egy multinacionális vállalaté.