Mérsékelten emelkedhet a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 117,26 pontos emelkedéssel, 22.140,36 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,53 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

Mérsékelt emelkedésre van kilátás szerdán a Budapesti Értéktőzsdén. Dobár Péter, a CIB Bank elemzője szerint bár a nemzetközi hangulat kedvező, a magyar piacon csak mérsékelt erősödésre van kilátás. Ennek oka, hogy csak az OTP-től várható jó teljesítmény, a többi vezető papír ára inkább stagnálhat.

A Mol piacán a befektetők jelenleg kivárnak a jövő heti közgyűlés előtt, emiatt a papír semlegesen viselkedik a külső tényezőkkel szemben. A társaság délután tartandó sajtótájékoztatóján elhangzó információk viszont befolyásolhatják a Mol részvények árfolyamát - fejtette ki az elemző. A külső tényezők közül az amerikai bankok napokban megjelenő jelentéseit emelte ki, amelyek minden bizonnyal hatással lesznek a kereskedésre.

Emelkedés Nyugat-Európában is

A nyugat-európai részvénypiacok tovább emelkedtek: csakúgy, mint korábban Tokióban, itt is segítik a fejlett technológiai részvények az irányadó mutatókat, miután a világ legnagyobb lapkagyártója, az amerikai Intel megerősítette idei haszonrés-előrejelzését. Az amerikai regionális bankok eddig nyilvánosságra hozott, vártnál jobb eredményei nyomán nő az érdeklődés az európai bankok részvényei iránt is, szerda reggel a legjobban teljesítő szektor a bankszektor volt.

A Nokia 3,1 százalékot, a Vodafone 1,5 százalékkal, a Telefónica 1,8 százalékkal drágult.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója az első óra vége felé 0,8 százalékos nyereséggel 1291,28 pontnál tartott, 14,29 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Kedden 0,5 százalékot nyert, hétfőn 0,76 százalékot vesztett. A múlt héten 2,6 százalékot vesztett, az előző héten 4,1 százalékot nyert, az volt több mint egy éve a legnagyobb egyheti előretörése. Előtte márciusban ötödik hónapja esett, az első negyedévben 16 százalékot vesztett, a legnagyobb negyedévi veszteségét szenvedte el 2002 harmadik negyede óta. Tavaly 1,56 százalékot nyert, ezzel 2007 volt a leggyengébb éve 2002 óta, pedig tavaly júliusban hat és fél évi csúcson volt. Azóta több mint 20 százalékkal gyengült..

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 38 pontos nyereséggel kezdett, egy óra múlva 32,2 pontos, azaz 0,55 százalékos nyereségnél tartott. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 49 pontos nyereséggel indult, egy óra múlva 55,89 pontos, azaz 0,85 százalékos nyereségben volt. Párizsban a CAC-40 több mint 36 pontos nyersséggel nyitott, egy óra múlva 39,20 pontos, azaz 0,82 százalékos nyereségnél járt.