Oroszországba menne a Wal-Mart

Vágólapra másolva!
Komoly jelét mutatta régóta híresztelt oroszországi terjeszkedési szándékának a Wal-Mart Stores Inc. A világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózata hétfőn közleményben tudatta, hogy a Wal-Mart Emerging Markets-East elnökévé nevezte ki Stephan Fanderlt, azzal a megbízatással, hogy derítse fel a lehetőségeket az orosz piacon, illetve a környező országokban - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az USA-n kívül 12 országban jelen lévő Wal-Mart már tavaly jelezte, hogy helyi társat keres Oroszországban; a moszkvai Vedomosztyi akkor a szentpétervári Lentát, a török kézben levő Ramstor üzletláncot és a legnagyobb orosz élelmiszer-kereskedőt, az X5-öt nevezte meg lehetséges tárgyalópartnerként.

A milliárdos Mihail Fridman Alfa csoportjához tartozó X5 megvétele iránt orosz lapértesülések szerint a brit Tesco és a francia Carrefour is érdeklődött - az utóbbi hipermarketlánc egyébként az idén két egységét nyitja meg Oroszországban, jövőre pedig további ötöt tervez, és a Tescóról is olyan hírek szivárogtak ki nagy ingatlanfejlesztőktől, hogy helyet keres az ottani megjelenéshez.

A most a Wal-Marthoz igazoló Fanderl korábban a német Rewe kiskereskedelmi és idegenforgalmi csoportnál dolgozott, egyebek közt annak kelet-európai terjeszkedését is menedzselte. A Forbes által idézett ágazati elemzők logikusnak tartják, hogy a nagy kereskedelmi láncok a még messze nem telített orosz piac felé törekednek - becslések szerint 2010-ig évi 16 százalékkal nőhetnek ott csak az élelmiszer-eladások -, de arra is figyelmeztetnek, hogy a helyi vetélytársak, az infrastrukturális és logisztikai hiányosságok nagy akadályt jelenthetnek - olvasható a Napi Gazdaságban.