EB-áldás az OTP-Groupama ügyletre

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság mint versenyfelügyelet jóváhagyta, hogy a francia Groupama International biztosító és pénzügyi csoport megvegye a magyar OTP Bank csoportjához tartozó OTP Garancia biztosítót. Az ügylet értéke 617 millió euró (164 milliárd forint). Az elemzők korábban 500 millió eurós vételárat valószínűsítettek.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli bizottság főleg a Magyarországon forgalmazott nem életbiztosítási termékeket, azon belül a balesetbiztosítás és a tűzkár elleni biztosítást vizsgálta, mert ezekben a legnagyobb az átfedés a két társaság tevékenysége között.

A bizottság megállapította, hogy tekintettel a felek korlátozott jelenlétére e piacokon, a piacra jutást jelentősen akadályozó tényezők hiányára, valamint a vonatkozó piacokon erős és nemzetközi szinten aktív versenytársak jelenlétére, a javasolt ügylet következtében versennyel kapcsolatos aggályok nem merülnek fel, közölték szerdán Brüsszelben.

Az ügylet részeként a Deutsche Bank februárban 5,15 százalékra növelte részesedését az OTP Bank Nyrt.-ben, és ezt a részt is a Groupama szerzi meg, emlékeztettek hírügynökségek. Ezen túl további 3 százalék OTP részvény megvételére vállalt kötelezettséget a francia biztosító bizonyos feltételekkel.

Az OTP Garancia megvásárlása 315 millió euró díjbevételt és 1 millió ügyfelet hozott a Groupamának. Utolsó teljes adatok szerint az OTP Garancia Biztosító 2006-ban 80,5 milliárd forintos díjbevétellel, 9,7 százalékos részesedéssel a 4-ik helyen állt a magyar biztosítási piacon. A Groupama 9,9 milliárd forintos magyarországi díjbevétele 1,2 százalékos piaci részesedést tükrözött. A két díjbevételt összeadva 10,9 százalékos piaci részesedés adódik, amely elmarad a 3-ik helyezett ING 14,02 százalékától.

Hosszú távú közép-európai stratégia

A Groupama az utóbbi időben nagy fejlődést ért el Közép- és Kelet-Euróban, ez elsősorban az OTP Bankkal kötött kizárólagos, hosszú távú együttműködési megállapodásnak köszönhető az élet- és nem életbiztosítási ágazatokban. E megállapodás keretében februárban bejelentették, hogy a Groupama megvásárolja az OTP Garancia biztosítót és annak bulgáriai, romániai és szlovákiai leányvállalatait. Ezzel a tranzakcióval, valamint a román Asiban megvásárlásával a Groupama a térség egyik legfontosabb nemzetközi szereplőjévé válhat a biztosításban.

E hónap elején közölték, hogy a Groupama International megveszi a román Asiban biztosítót eddigi tulajdonosaitól, az Erste csoporthoz tartozó BCR banktól, a Société Générale-hoz tartozó BRD banktól, a Banca Transilvaniától és a román állami CEC takarékpénztártól. A felek még kizárólagos tárgyalásokat folytatnak a feltételek részleteiről.

Az Asiban, melyet 1996-ban hozott létre négy vezető román kereskedelmi bank, az egyik legnagyobb biztosító a román élet- és nem-életbiztosítási piacon: 8 százalékos részesedésével tavaly az ágazat harmadik számú szereplője volt.