Tovább emelkedett a német infláció

Vágólapra másolva!
Németországban márciusban átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 3,1 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly márciusban - közölték a szövetségi statisztikai hivatalban szerdán végleges adatként, a hazai módszer szerint számolva. A március végén kiadott előzetes becslés is 3,1 százalékra szólt.
Vágólapra másolva!

Az EU-szabvány szerint számolva is 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban, és 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly márciusban. A március végén kiadott előzetes becslés csak 3,2 százalékra szólt. Tavaly évi átlagban 2,3 százalékos - 1994 óta a leggyorsabb - volt az infláció Németországban.

A német mutatók azt jelzik, hogy a nem elsőrendű válság és az idén várható gazdasági lassulás miatt van ugyan borúlátás, de a legnagyobb ijedtség már elmúlt. A várakozások az egy évvel korábbi reményekhez képest jóval alacsonyabb szinteken stabilizálódtak, illetve kissé javulnak.

A mannheimi Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) hat hónapra előre tekintő németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója áprilisra váratlanul mínusz 40,7 pontra csökkent a márciusi mínusz 32,0 pontról, ami a jövőtől való további félelmekre utal. A fő aggodalom az inflációt illeti: kedden a ZEW-nél is óva intették az Európai Központi Bankot (EKB) a kamatcsökkentéstől, mert az infláció miatt a gazdasági körök is tartanak a béremelési követelésektől.

Németországban a foglalkoztatottak száma az exportgazdaság bővülése és a sok beruházás miatt nő - az őszi létszám a legnagyobb volt az ország 1990. októberi újraegyesítése óta -, csökken a munkanélküliség, de az inflációtól tartósan elmaradó, szerény - az egész EU-ban legkisebb ütemű - béremelkedés miatt a javulás nem látszik meg a lakossági fogyasztáson, a GDP-növekedés legfontosabb kínálati oldali tényezőjén. A lakossági fogyasztás, rendre éves összehasonlításban, tavaly az utolsó negyedévben 1,5 százalékkal csökkent.