Svédország 20. legfontosabb partnere

Vágólapra másolva!
Svédország budapesti nagykövete szerint hazája számára gazdasági szempontból fontos Magyarország, hiszen a Gripen-ügylettel együtt 20. legnagyobb kereskedelmi partnerükként tartják számon.
Vágólapra másolva!

Cecilia Björner erről csütörtökön Jászberényben, a legnagyobb magyarországi svéd tulajdonú vállalatnál, az Electrolux Lehel Kft.-nél tett látogatása utáni sajtótájékoztatón beszélt.

A diplomata elmondta: a nagykövetség kiemelt feladatának tekinti a Magyarországon működő svéd cégek munkájának figyelemmel kísérését, segítését, illetve új vállalkozások letelepedésének ösztönzését.

A magyarországi beruházásokról természetesen minden cégvezetés maga dönt, ebbe a diplomácia nem tud beleszólni - tette hozzá.

Cecila Björner újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy az elkövetkező években Magyarországon elsősorban a papírgyártásban, az alternatív energiák előállításának területén és a pénzügyi szektorban lát lehetőséget újabb svéd befektetésekre. Megjegyezte, hogy a legtöbb svéd cég Budapesten és környékén működik, így a vidéki letelepedési lehetőségek még korántsem kihasználtak.

A sajtótájékoztatón kiosztották a magyarországi Svéd Kereskedelmi Kirendeltség írásos anyagát, amelyből kitűnik: a svéd vállalatok 2005-ben még 9000, 2007-ben már 12 000 alkalmazottat foglalkoztattak Magyarországon. A foglalkoztatottak 70 százaléka fizikai, 30 százaléka szellemi dolgozó.

Tevékenységi körök alapján a svéd cégek 60 százaléka értékesítéssel foglalkozik, mint például az Ikea, az Oriflame, vagy a Volvo. A svéd vállalatok a rendszerváltás óta közel egymilliárd eurót fektettek be Magyarországon, amely mintegy 2 százalékát adja az összes befektetett működő tőkének.