Lassított az építőipar az év elején

Vágólapra másolva!
Az építőipar termelése 2008. februárban kiigazítatlan adatok alapján 19 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 19,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 5,9 százalékkal magasabb volt az előző havinál. Az év első két hónapjában a termelés 23,3 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése egyötödével esett vissza 2007. februárhoz viszonyítva, évkezdettől számítva pedig 25,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel ezelőttinél. Az épületgépészeti szerelés termelése 27,2 százalékkal, a befejező építésé 10,1 százalékkal csökkent a tavaly februárihoz képest.

Kiigazítatlan adatok szerint az épületek építésének volumene 16,4 százalékkal, az egyéb építmények építéséé 23,4 százalékkal mérséklődött 2007 februárjához mérten. Évkezdettől az épületek építése 11,5százalékkal, az egyéb építményeké 40 százalékkal csökkent. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése 7,8százalékkal alacsonyabb, az egyéb építmények építése 8,5 százalékkal magasabb volt az előző havinál.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 23 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A februárban kötött új szerződések volumene 15,9 százalékkal kisebb volt, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 11,4 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké 22,4 százalékkal csökkent. Az év első két hónapjában kötött szerződések volumene 12,4 százalékkal magasabb volt a 2007. január-februárinál, az autópálya-építésre még januárban megkötött nagy értékű szerződésnek köszönhetően.