Varga Mihály szerint napi hatmilliárd forinttal nő az adósságteher

Vágólapra másolva!
Napi hatmilliárd forinttal nő Magyarország adósságterhe, a kormány pedig alkalmatlan a helyzet kezelésére, ráadásul a pénzügyminiszter nem a valóságnak megfelelően tájékoztatja a nyilvánosságot - mondta Varga Mihály, a Fidesz politikusa pénteken.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium szerint az uniós intézmények nem kérdőjelezik meg a tárca adatainak hitelességét; az ország eladósodottságának növekedése tavaly jelentősen mérséklődött, idén pedig megáll.

Magyarország kevésbé eladósodott, mint a világ legfejlettebb országait tömörítő eurózóna, ezeket az adatokat az Eurostat pénteken tette közzé - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke a fideszes politikus sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Az uniós statisztika szerint Magyarország adósságállománya tavaly az év végén 66 százalék volt, míg az eurózóna átlaga 66,3 százalék, ezen belül Belgiumé 84,9 százalék, Olaszországé 104 százalék, Görögországé 94,5 százalék - idézte a sajtófőnök. Magyarország eladósodottságának növekedése 2007-benjelentősen lelassult, 2008-ban pedig megáll - tette hozzá.

PM: A népszavazás megnövelte a kamatokat

Arról, hogy az ellenzéki párt felelőtlen népszavazási kezdeményezése mennyiben járult hozzá az állampapír-piaci hozamok emelkedéséhez, a PM közzétette az adatokat honlapján. A különböző állampapíroknál az év eleje óta a hozamgörbe alakulása jól mutatja, hogy az emelkedés elsősorban februárban és március elején következett be. Ennek következtében az idén a mostani számítások szerint több mint 50 milliárd, jövőre pedig több mint 100 milliárd forinttal többet kell kifizetni kamatokra a költségvetésből - mondta Pichler Ferenc.

Hangsúlyozta: ha a legnagyobb ellenzéki párt komolyan gondolja Magyarország adóssághelyzetével kapcsolatos felvetéseit, akkor remélhetőleg támogatja azt a kormányzati kezdeményezést, ami egy közpénzügyi törvénycsomag kétharmados konszenzusos parlamenti elfogadását célozza és ami hosszú távon biztosíthatja Magyarországon a felelős államháztartási gazdálkodást, az adósságterhek számottevő mérséklését.