A hajrában jött vissza a Dow Jones

Vágólapra másolva!
Csütörtökön vegyesen zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók, a Nasdaq gyengült, a DJIA indexe nőtt. A kereskedés utolsó órájában azonban a DJIA indexe a nyereséges oldalra került elsősorban a pénzügyi papírok drágulására és jelentősen mérséklődött a Nasdaq vesztesége is.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,4 százalék (8,28 pont) csökkenéssel 2341,83 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 12 620,49 ponton zárt 0,01 százalék (1,22 pont) emelkedéssel.

A szakértők azt mondták, hogy a kereskedés döntő részében a veszteséges oldalon álltak a tőzsdemutatók elsősorban a számos kedvezőtlen negyedéves vállalati adatra, és nyomást gyakorolt a befektetői hangulatra a munkanélküli segélykérelmet igénylők heti számára vonatkozó adat is.

Az IBM a vártnál magasabb negyedéves adózott eredményről számolt be és egyidejűleg feljavította idei nyereségvárakozását is. Az egyik legnagyobb veszteséggel a Pfizer zárt, miután a gyógyszergyártó a vártnál nagyobb eredménycsökkenést jelentett az első negyedévről. Ugyancsak gyengült a United Technologies, miután az ipari konglomerátum a gazdaságnövekedés lassulására figyelmeztetett, ami befolyással van az idei eredményeire.

A Merrill Lynch árfolyama nőtt, mert ugyan 6,5 milliárd dolláros veszteségleírást jelentett be, ez megegyezett a szakértők által várttal. A szakértők azt mondták, hogy a pénteki kereskedés trendjének egyik fontos alakítója lesz a Citigroup, amely akkor ismerteti majd negyedéves adatait. A cég árfolyama csütörtökön emelkedett. Hanyatlott a Nokia árfolyama, amely azt közölte, hogy a várakozásai szerint idén csökken a mobilpiac kereslete. Csökkent az eBay részvényára, miután az internetes aukciós társaság azt közölte, hogy lassult a kereslet az amerikai és a brit gazdaság növekedésének a mérséklődésére.

Munkanélküli segélyen 2004. júniusa óta nem voltak olyan nagy számban az Egyesült Államokban, mint idén április elején. A munkaügyi minisztérium csütörtöki adatai szerint 2,98 millió volt a munkanélküli segélyen tartósan lévők száma az április 5-vel végződött héten, és a rá következő héten a segélyért első alkalommal jelentkezők száma az előző hetiről 17 ezerrel gyarapodva elérte a 372 ezret.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta csütörtökön kifutott legközelebbi, májusi jegyzése 7 centtel 114,86 dollárra mérséklődött. Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,5876 dollárra gyengült a szerdai 1,5947 dollárról. A dollár 102,60 jenre erősödött az előző napi 101,86 jenről. Az euró 253,70 forintot ért az egy nappal korábbi 252,90 forint után (+ 0,32 százalék). A dollár 159,64 forinton volt a szerdai 158,45 forintot követően (+ 0,75 százalék).