Nő a problémás hitelek aránya

Vágólapra másolva!
A megszorító intézkedések hatása már kezd látszani a bankok hitelportfóliójának minőségén is - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

A jegybank napokban közzétett jelentése szintén ezt támasztja alá: e szerint a cégek belföldi banki hiteleinél a 90 napon túl lejárt tartozások aránya 2007-ben 2 százalék fölé emelkedett, a banki követelések aránya azonban csökkent. Az ellentmondásnak az az oka, hogy a bankok egyre gyakrabban mondanak le a reménytelen követelések behajtásáról. A hitelportfóliók minősége az építőiparban és a mikrovállalatok körében kiugróan rossz. Előbbinél a kockázat évek óta magas, a mikrovállalati portfólió romlása azonban új keletű jelenség, és valószínűleg a megszorító intézkedések számlájára írandó.

Gondok vannak a háztartásokkal is, amelyek romló jövedelmi pozíciójuk ellenére alig hajlandók csökkenteni a fogyasztásukat, a megszokott életszínvonalat pedig részben megtakarításaikból, részben hitelekből finanszírozzák.

A háztartási hitelportfóliókban - mutat rá az MNB - már ötödik negyedéve nő a 90 napnál régebbi tartozások aránya. Az értékvesztés hitelekhez viszonyított aránya tavaly év végén ötéves csúcsra került, és az év során több mint 50 százalékkal bővült a hitelinformációs rendszerben (KHR) nyilvántartott mulasztások száma, pedig a banki feketelistára kerülés szabályait megszigorították.

A Világgazdaság által megkérdezett bankoknál nem nőtt ugyan a problémás kategóriába tartozó hitelek aránya, de a kiigazító intézkedések hatása már látszik a kölcsönök minőségén. A jenhitellel elsőként kirukkoló OTP Banknál a problémás hitelállomány tavaly 2,1 százalékról 1,4-re csökkent, a külön figyelendő állomány azonban 1,9 százalékról 3,4-re gyarapodott, így a problémamentes portfólió aránya 96 százalékról 95,3-re mérséklődött. A CIB Banknál sem nőtt a problémás hitelek aránya, a kategórián belül a rossz minősítésű kölcsönök száma viszont gyarapszik. A bank úgy látja, különösen a bevásárlókártyás tartozásokat rendezik késve az ügyfelek - írja a Világgazdaság.