Eljött az osztalékpapírok ideje

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező hetekben elkezdik kifizetni tavalyi évi eredményük után az osztalékokat a magyar tőzsdei társaságok. Mivel a tavalyi évben több cég profitja is csökkent, ezért az osztalékok mérséklése sem ritka, a bankpapírok pedig egy forintot sem fizetnek, mivel jó terjeszkedési lehetőséget látnak az amerikai válság miatt meghurcolt szektorban.
Vágólapra másolva!

Április a tőzsdei társaságok közgyűlésének a hónapja, míg azok a cégek, amelyeknek a tulajdonosai osztalék kifizetést hagynak jóvá általában májusban fizetnek a részvényeseiknek. Ennek kapcsán megnéztük, hogy a várható osztalékok kapcsán melyik cég milyen hozammal kecsegtet a legutolsó, pénteki záró árához viszonyítva. A várható osztalékok alapján (lásd táblázatunk) a legjobb vételnek jelenleg a Magyar Telekom látszik, amely a jelenlegi 8 százalékos magyar jegybanki kamatnál is magasabb hozammal kecsegtet egyhónapos időtávon belül. Egyelőre ennél a papírnál lehet csak tudni azt, hogy május 15-én lesz az osztalékszelvény forduló napja.

A hagyományosan jó osztalékfizetőnek számító áramszolgáltató cégek közül a pénteki záró árakat figyelembe véve az Émász látszik a jobb vételnek. Az elmúlt évekhez képest egyre az árfolyamához képest egyre jobb osztalék várható a Mol-nál is.

Annak azonban aki osztalékrészvényt vesz figyelembe kell venni azt is, hogy az osztalékforduló napja után általában a részvény árfolyam ugyanannyit esik, mint amennyi a kifizetett osztalék volt. Ez persze nem törvényszerű, ugyanis a piaci folyamatok miatt ettől eltérés is lehet, de azért fontos ezt is figyelembe venni. Ráadásul az osztaléknál nagyobb árfolyamesés is elképzelhető a szelvény levágása után, miután ezek a papírok ilyenkor elveszítik egyetlen vonzó vásárlási tényezőjüket - mondta el az [origo]-nak Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Márpedig az illikvid piacon néha vevő hiányában sokat tudnak esni ezek a papírok is. Kérdéses azonban, hogy 2008-ban az amúgy is komolyabb esést átélt részvények hogyan mozognak majd az év hátralévő részében.

Bruttó osztalékhozamok a pénteki záró ár százalékában

Osztalék (Ft.)

Osztalék (Ft.)

hozam (%)**

Pénteki záró ár

2006*

2007*

Állami Nyomda

501

401

3,58

11 195

Elmű

2500

1800

6,21

29 000

Émász

1300

1700

7,17

23 700

FHB

32

0

0

1298

Graphisoft

8

32

2,94

1090

Mtelekom

70

74

8,76

845

Mol

508,96

895***

4,04

22 150

OTP

145

0

0

6990

Richter

690

450

1,39

32 490

TVK

0

369

7,14

5170

* A 2006 illetve 2007 évi eredmény utáni osztalékot 2007-ben illetve 2008-ban fizetik ki. ** Bruttó hozamot jelent a pénteki záró árfolyam százalékában, azaz a 10 százalékos adólevonás nincsen benne. *** Az Erste Befektetési Zrt. becslése, mivel még nem tette közzé hivatalosan a Mol, hogy mennyi lesz az osztalék

Mire kell figyelni még az osztalékpapíroknál

Az osztalék papírok hozamát lehet az államkötvényekéhez, a jegybanki alapkamathoz, és akár a kockázatosabb vállalati kötvényekhez is viszonyítani - mondta el Herczenik. A legegyszerűbb a jegybanki alapkamathoz, amelynek változása egyébként a kötvények hozamát is mozgatja. A jelenlegi évi 8 százalékos jegybanki alapkamatot is figyelembe véve kevés a magyar tőzsdén az igazi osztalékpapír. Az áramszolgáltatók, és a Magyar Telekom mellett csak a Zwack szokott komolyabb összeget fizetni, mivel azonban e cégnek eltér az üzleti éve, nem a mostani időszakra esik a kifizetése, ezért nem foglalkozunk most vele a cikkünkben.

Az osztalékpapírok árfolyamánál tehát fontos figyelembe venni, hogy a piac milyen kamatkörnyezettel számol az elkövetkezendő időszakra, ez ugyanis nagyban befolyásolja az árfolyamértéküket. Emelkedő hozamkörnyezetben ugyanis az osztalék emelése nélkül biztosan esik ezeknek a részvényeknek az árfolyama.

Ugyanakkor a válságok idején menekülő papírokként is szolgálhatnak a befektetők számára, ami azt jelenti, hogy komolyabb piaci árfolyamesések esetében ezek a részvények is veszítenek az értékükből, de a visszaesés általában jóval kisebb a piac átlagánál.

Mi várható 2008-ban

Az idei évet tekintve sok a bizonytalanság, hiszen az osztalékpapírok árfolyammozgását is nagyban befolyásolhatja, hogy miként változik a kockázatvállalási hajlam, illetve a hozamszintek a világban. A lapunk által megkérdezett elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy az év vége felé megfordul a kamatpálya a világban. Ez azt jelentheti, hogy az eddig komolyabb csökkentéseket végrehajtó Amerikában emelni kezdik a kamatokat, míg a többi országban - köztük Magyarországon is - inkább csökkentések jöhetnek. Ez pedig jót tehet a magyar osztalékpapírok árfolyamának. Herczenik Ákos szerint azonban nem valószínű, hogy például a Magyar Telekom még az idén elérné az 1000 forintos szinteket, az azonban valószínű, hogy ismét a 900 forint feletti szinteket célozhatja meg a papír.