Rohamosan drágul a csirkehús is

Vágólapra másolva!
Az egyre csökkenő termelés mellett a következő két jelentősen emelkedhet a baromfihús ára - állítják az ágazat szereplői. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet is osztja a vélekedést: a jövő nem túl fényes - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Két év alatt akár 30-40 százalékkal is drágulhat a baromfihús. A csirkecomb kilója így elérheti az ezer forintot is - tartják szakmai körökben -, holott a baromfi egészen a legutóbbi időkig a legolcsóbb húsok közé tartozott. A piackutatók szerint most a baromfi az egyik legkedveltebb húsféleség, ám az áremelkedéssel ez a helyzet akár meg is változhat.

A néhány éve még több tízezer gazdálkodónak és feldolgozónak megélhetést nyújtó ágazatban jelentősen megcsappant a létszám. A termelés ezért mérséklődik vagy jobb években is csak stagnál. Az évek óta tartó apadás hátterében többen az Európai Unió által előírt tartási követelmények szigorítását látják. Sok kistermelő ezért feladta az üzemszerű baromfinevelést. Tetézte a gondokat, hogy a belföldi piacon a csatlakozás óta megjelent a nagyon erős konkurenciát támasztó olcsó import.

Így hiába a hazai piac bővülése, mert a fogyasztás egyre nagyobb hányadát adják a külföldről behozott termékek. A teljes hazai baromfihús-fogyasztásból az évtized elején még alig tíz százalékkal részesedett az importáru, 2004-ben ez már meghaladta a 12, míg 2006-ban 14 százalékot. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke véleménye szerint a növekedés tavaly sem torpant meg. Ráadásul a hazai termelés számára legalább ennyire hátrányos, hogy a magas, 20 százalékos áfa miatt a feketegazdaságnak még mindig 25-30 százalékos részesedése van.

A honi baromfitermelés helyzetét mindezek mellett az Európába is megérkező madárinfluenza sem könnyítette meg. A fogyasztók félelme egy időre drámaian, 30-40 százalékkal visszavetette a keresletet, valamint az árakat. Egész Európára jellemző volt a termelők visszavonulása és az állat-egészségügyi óvintézkedések következtében megcsappant szárnyas állomány. A kieső mennyiséget Brazíliából és Thaiföldről pótolták. Az innen érkező olcsó importcsirke - a fogyasztók számára kedvező módon - továbbra is alacsony szinten tartotta a belső árakat. A brazíliai csirkehús-offenzívát azonban megtörte a Dél-Amerikában kitört baromfipestis.

A szárnyasokkal foglalkozók számára kritikus helyzetet hozott a takarmányok globális drágulása, amelyet ráadásul itthon még az aszály is súlyosbított. Így az árualap nemcsak drága, de kevés is volt. Bárány László véleménye szerint nemcsak Brüsszel, de a hazai agrártárca is magára hagyta az állattartókat, hiszen tétlenül nézték, miként drágulnak fék nélkül a takarmányok. Más uniós országokban - szerinte - "finom", EU-konform módon segítik a drága takarmányok miatt megszorult állattartókat. Ennek eredménye, hogy Lengyelország egész Európát eláraszthatja olcsó baromfitermékekkel.