FT: "Az OMV kérdőre fogja vonni a Molt"

Vágólapra másolva!
"Éles, nyilvános támadást fog intézni" a Mol vállalati stratégiája és vezetési módszere ellen az osztrák OMV a magyar olajcég e héten esedékes közgyűlésén, írta a hétfői Financial Times, amelynek értesülése szerint a részvényesek egy külső befektetői szolgáltatótól olyan tanácsot kaptak, hogy ne válasszák újra Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót.
Vágólapra másolva!

A londoni gazdasági napilap "az ügyet ismerő embereket" idézve azt írta: a Molban 20,2 százalékot tartó OMV - amely ezzel a legnagyobb egyedi részvényes - "kérdőre fogja vonni a Mol igazgatótanácsát" a vállalat pénzének "elfogadhatatlan felhasználása" miatt, és azzal fog érvelni, hogy a Mol vezetésének cselekedetei tönkreteszik a cég részvényesi értékét.

A Mol erre reagálva azt közölte az MTI-vel: "Az OMV minden általa feltett kérdésre megkapja a megfelelő válaszokat a közgyűlésen. Érthető módon ők az ellenséges felvásárlás klasszikus szabályai szerint járnak el. A kifogásolt tőkepiaci intézkedések általánosan elfogadottak, jogszerűek, korrektek, indokoltak, és mindenekelőtt a részvényesek számára értéket teremtenek - beleértve a konkurens OMV-t is."

A Financial Times felidézi, hogy a Mol visszautasította az OMV 20 milliárd dolláros átvételi ajánlatát, visszavásárlások sorozatával megszerezte az ellenőrzést saját részvényei felett, és azokat "eladta baráti befektetőknek". A Mol jelenleg saját részvényei mintegy 44 százalékát birtokolja, és tíz százalékra korlátozta a részvényesenkénti szavazati jogot.

A brit lap szerint a szerdai budapesti éves közgyűlésen az OMV "a független részvényesek jogainak figyelmen kívül hagyása" miatt fogja bírálni a Mol vezetését, és azzal fogja vádolni az igazgatótanácsot, hogy az "elveszi az ellenőrzést a jogos tulajdonosoktól".

Jóllehet a Mol részben teljesítette az OMV korábbi kérését, hogy a közgyűlésen vitassák meg független könyvszakértő kinevezését - a magyar cég belement egy "különleges" könyvszakértő kijelölésének megvitatásába -, más kéréseket azonban elvetett, köztük azt, hogy az igazgatótanács számolja fel a "kvázi sajátrészvény-megállapodásokat" mások mellett a francia BNP Paribas bank bolgár érdekeltségével és az OTP Bankkal, áll a Financial Times hétfői ismertetésében.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint az egyik vezető nemzetközi részvényesi tanácsadó és szolgáltató társaság, az amerikai székhelyű Institutional Shareholder Services azt javasolta a Mol-részvényeseknek, hogy a közgyűlésen szavazzanak a további részvény-visszavásárlások, valamint Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató újraválasztása ellen.