Kelet-Európa inflációs veszélyben

Vágólapra másolva!
A felzárkózó európai gazdaságoknak még szigorúbb monetáris politikát kell követniük - olvasható egyebek között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss jelentésében. Ennek értelmében a térségbeli kormányoknak fékezniük kell a belső fogyasztás növekedését és csökkenteni a gazdaságban fennálló egyensúlyi hiányokat, mert ezzel lehet mérsékelni az élelmiszerek drágulásának inflatorikus hatását.
Vágólapra másolva!

Az IMF hangsúlyozza, hogy az élelmiszerárak emelkedésének inflációt fokozó hatása jobban érezhető Európa keleti felében, mint a nyugatiban, mivel a fogyasztói kosárban Keleten jóval nagyobb az élelmiszerek súlya: 22 százalék körüli a nyugat-európai 14 százalékkal szemben.

Ezért, javasolja az IMF, olyan politikát kell a keleti államokban folytatni, amely fontosnak tekinti a hirtelen drágulások okozta másodlagos hatások fékezését. Az infláció ütemének mérséklődésére a második félévben lehet számítani. A térségben a monetáris szigort fokozni kell, ezt fejezték ki a jegybanki kamatemelések. Az IMF szerint a kelet-európai országok exportjuk miatt - és a tőkemozgások okán is - nyitottabbak, ennek következtében sérülékenyebbek a globális gazdaság gyengélkedéseitől.