GFK: javultak a családok kilátásai

Vágólapra másolva!
A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös komplex fogyasztói bizalom indexe 2008 első negyedévében 4 százalékpontnyit nőtt. A növekedéshez főként a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetükre vonatkozó várakozásai és a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság járult hozzá. Az idei első három hónapban 7 százalékponttal kevesebben gondolták úgy, hogy reáljövedelmük az inflációnál alacsonyabb mértékben fog nőni.
Vágólapra másolva!

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem által közösen mért komplex fogyasztói bizalom index 2008 első negyedévében 4 pontot növekedett a tavalyi utolsó negyedévhez képest és értéke 142,8 pont. A növekedés ellenére azonban továbbra is igen alacsony szinten áll.

A javuláshoz legnagyobb mértékben a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetükre vonatkozó várakozásai és a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság járult hozzá. Előbbi 10, utóbbi 7 százalékpontot javult az előző negyedévhez képest. Az ország gazdasági helyzetének megítélése gyakorlatilag nem változott a 2007 decemberében mérthez képest.

Összefoglalva, a vásárlási hajlandóság index az előző negyedévhez képest 4,1 pontos növekedést mutat, jelenleg 133,3 ponton áll. Ez ugyan javulás az előző negyedévhez képest, de még mindig a második legalacsonyabb érték 2002 óta. A fogyasztói várakozások indexe 3,8 pontos javulás után 151,3 ponton zárt.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozások kissé javultak 2007 decemberéhez képest, jelenleg a megkérdezettek 51 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére, 30 százalék gondolja azt, hogy nem fog változni a helyzet, emberek 11 százaléka szerint pedig csökkeni fog a munkával nem rendelkezők aránya.

A hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások nem mutatnak kedvező képet. A válaszadók 53 százaléka, az előző negyedévhez képest 5 százalékponttal többen számítanak növekvő hitelkamatokra.

Tízből kilenc megkérdezett számít növekvő árakra, ez az arány nem változott számottevően az előző negyedévhez képest. A megkérdezettek átlagosan 10,4 százalékos inflációval számolnak a tavaly nyáron mért 8,9 százalékhoz képest.

A család reáljövedelmére vonatkozó elvárások javultak tavaly decemberrel összevetve: a válaszadók 9 százaléka gondolja úgy, hogy reálértéken számolt jövedelme az inflációnál nagyobb mértékben, a megkérdezettek negyede szerint pedig az inflációval megegyező mértékben fog nőni a jövedelme. Ezzel egyidejűleg 57 százalék vélekedik úgy, hogy az infláció mértékétől elmarad majd fizetésének emelkedése.

A válaszadók 21 százalékának nincsen megtakarítása és 46 százalék nem tartja alkalmasnak a mostani időpontot ahhoz, hogy megtakarításait felhasználja, ez az arány 6 százalékponttal kevesebb mint decemberben volt. A válaszadók 53 százaléka sohasem venne fel hitelt, 34 százalék az időpontot nem tartja megfelelőnek a hitelfelvételhez.