Sérti a zöldségtermelőket a fóliarendelet

Vágólapra másolva!
A magyar zöldségtermelőket ellehetetleníti, ha a gyakorlatban is alkalmazni fogják az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnak a fóliasátrak és üvegházak építésére vonatkozó, a közelmúltban megjelent rendeletét - jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke.
Vágólapra másolva!

A rendelet ugyanis előírja, hogy minden újonnan épülő fóliasátorra engedélyt kell kérni az építési hatóságtól, illetve a korábban épített ilyen létesítményekre fennmaradási engedély szükséges.

Jakab István szerint ez ellentétes a magyar mezőgazdaság érdekeivel, hiszen a fóliás, illetve az üvegházi zöldségtermesztés egyik kitörési pontja lehet a magyar mezőgazdaságnak.

Jelenleg mintegy 5700 hektáron termelnek üvegházi zöldséget. Ez mintegy 440 ezer tonna éves termelést jelent, és hozzávetőlegesen 82 milliárd forintos éves árbevételt.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében (UMVP) pedig most a zöldségtermesztőknek lehetőségük nyílik fejlesztésre, ám az önkormányzati minisztérium rendelete elbizonytalaníthatja a fejlesztésben gondolkodó termelőket - állítja a szervezet.

A Magosz a helyezet tisztázása érdekében kezdeményezi a Zöldség-Gyümölcs Termékpálya Bizottság összehívását.

Az agrár érdekképviseleti szervezet elnöke szólt arról, hogy az egységes gazdaságtámogatási rendszerre (SPS) áttérést nem kell siettetni, mivel az unióban az egységes agrárpolitika felülvizsgálata most kezdődött, és várhatóan az SPS rendszert is egyszerűsítik.

Jakab István szerint 2013-ban kellene áttérni az SPS rendszerre Magyarországon ugyanúgy, mint a többi új uniós tagállam nagy részében. Az elnök leszögezte: az áttérés feltételei sem adottak, mert Magyarországon nincs történelmileg kialakult birtok- és üzemi szerkezet, valamint a bérleti rendszer viszonyai sem rendezettek. Jakab István véleménye az, hogy ezeket a feltételeket rendezni kell és csak utána térhet át Magyarország az új támogatási rendszerre.

A Magosz vezetőjének álláspontját osztotta Tóth Péter, az Agrár Európa Kft. szakértője is egy kedden megtartott sajtótájékoztatón kifejtett véleményében. A kutató is úgy ítélte meg, hogy az SPS rendszer bevezetésének feltételei nem adottak, és törvényi háttere is bizonytalan.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója az újságíróknak beszámolt a földtörvényről kedden tartott egyeztetésről, amelyet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Érdekegyeztető Tanácsban (FÖVÉT) tartottak az ágazati szakértők.

Az egyeztetés eredményeként Budai Gyula szerint a kormány levette a napirendről a gazdasági társaságok földhöz juttatásának kérdéskörét.

Egyeztettek viszont a hosszú távú bérlet idejének esetleges felemeléséről, továbbá az egy személy tulajdonában lévő mezőgazdasági terület nagyságának növeléséről is.

A tárgyalások új irányba terelését a Magosz szövetségi igazgatója szerint a megváltozott politikai helyzet indította el.

Budai Gyula ugyanakkor kijelentette, hogy az általa képviselt szervezet mindaddig nem vesz részt a további egyeztetésen - lehűtve ezzel Gráf József agrárminiszter korábbi pozitív várakozásait az ügyben -, amíg az állami földek értékesítési moratóriumát el nem rendelik, továbbá fel nem függesztik a szendrői földeladásokat, és ki nem vizsgálják a kerteskői birtokhoz kapcsolódó kérdéseket.