Ritkuló betétakciók, emelkedő kamatok

Vágólapra másolva!
Az utóbbi két hónapban csökkent a bankok lakossági betétakcióinak száma és nőtt a betétekre különleges feltételek nélkül kapható legmagasabb kamat. Emellett megtorpant a betételhelyezési lehetőségek két éve tartó egyre bonyolultabbá válása, sőt már akad olyan is, amelynek egyszerűségét hangsúlyozza az azt kínáló pénzintézet. Az [origo] áprilisban is összegyűjtötte a fontosabb betétakciókat és feltételekhez nem kötődő betétekre járó kamatokat.
Vágólapra másolva!

A lakossági betétakciók a kamatadó bevezetésekor szaporodtak meg. A takarékoskodókat befektetéseik átrendezésére ösztönözte az új elvonás, a bankok pedig éles versenybe kezdtek az ügyfelek betétjeiért. A kamatadó bevezetése előtt hosszabb, utána rövidebb futamidőre kínáltak akciós kamatokat bankok. Előbbit a betétek iránti erős kereslet, későbbit viszont a lekötések miatt alaposan megcsappant kereslet tette indokolttá.

A kamatadó bevezetésének első évfordulóján aztán újra nagyszabású betétgyűjtő akciókba kezdett szinte valamennyi magyar pénzintézet, hogy az akkoriban lejáró betétek közül minél többet megszerezhessenek magának. Később az akciókat új ügyfelek megszerzése és más szolgáltatások eladásának ösztönzése érdekében fenntartották, vagy megújították a bankok. Korábban szinte folyamatosan gyarapodott a betétakciók száma, az utóbb két hónapban azonban több konstrukció szűnt meg, mint ahány új indult.

Közben jelentősen átalakult a betétakciók formája is. A pénzintézetek eleinte olyan akciókat szerveztek, amelyekben azoknak kínáltak emelt kamatokat, akik új megtakarításokat kötöttek le. A takarékoskodóknak ezért régóta érdemes a legmagasabb kamatot keresve körbeutaztatniuk pénzüket az akciókat kínáló bankok között.

Egyszerűség és átláthatóság

A később kialakított akciók során azonban már folyószámla nyitásához, sőt újabban annak aktív használatához kötik az akciós betéti kamatok elérését a pénzintézetek. Az akciós kamatok csak 2-3 hónapig érvényesek. Ilyen gyakran pedig nem érdemes a munkáltatói kifizetések és a közüzemi díjak átutalását átirányítani.

Később a bankok egyre összetettebbé és bonyolultabbá alakították a betétakciókat, összekapcsolták a friss pénz elhelyezéséhez, az aktív számlahasználathoz és más befektetésekhez kötödő ajánlataikat és az akciós kamatok az elhelyezett összeg nagyságától is függővé váltak. Mindennek az lehet a következménye, hogy a bankok kínálata összehasonlíthatatlanná válik az ügyfelek számára.

Az elmúlt két hónap során azonban a betétakciók bonyolultságát tekintve is fordulópont érzékelhető. Több pénzintézet hirdet a befektetett összeg nagyságától függő, ám az egész lekötött összegre azonos kamatot adó küszöbös kamatozású betétét, míg korábban az összegsávonként eltérő nagyságú sávos elhelyezési lehetőség volt a jellemző. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a bankok pont betétjük egyszerűségét és átláthatóságát hangsúlyozzák annak meghirdetéskor.

A legmagasabb lakossági betéti kamatok alakulása 1 milló forintra

Időpont

Futamidő

1 hó

2 hó

3 hó

6 hó

12 hó

(%)

(%)

(%)

(%)

(%)

2007.01.09.

10,00

10,00

10,00

7,60

8,00

2007.03.21.

7,40

9,50

9,00

7,90

8,00

2007.11.22.

6,95

10,00

9,00

7,10

7,00

2008.02.13.

6,95

10,00

8,75

7,50

7,75

2008.04.25.

7,20

9,00

9,00

8,50

8,38

Forrás: pénzintéztek

Az [origo] tavaly január, március és november után, idén februárban és áprilisban is összegyűjtötte, hogy egy magánszemély mekkora kamatot kap egymillió forint, legfeljebb egy évre történő lekötése esetén. Az összeállításba azokat az április 29-én érvényes, fix kamatozású konstrukciókat vettük be, amelyekhez más szolgáltatást nem kell igénybe venni. Azok a konstrukciók viszont szerepelnek benne, amelyeknél friss pénz elhelyezését várják el.

Az [origo] által összegyűjtött adatok szerint futamidőtől függően legfeljebb 7,2-9,0 százalék kamatot fizetnek más szolgáltatások igénybe vételéhez nem kötődő, egy évnél nem hosszabb futamidőre szóló lakossági betétjeikre a bankok. A kamatadó levonása után ez 5,76-7,2 százalék közötti nettó hozamot jelent.

A legmagasabb lakossági betéti kamatok 1 milló forintra

(2008. április 29-én)

Futamidő

Kamat (%)

Betét

1 hó

7,20

Sopron Bank Forint

2 hó

9,00

CIB Bank Classic Plusz

3 hó

8,75

Volksbank Virágzó Kamat I.

6 hó

8,50

FHB Bank Lekötött

12 hó

8,38

Erste Bank Egyszeri/Folyamatos

Forrás: pénzintéztek

Hogy az így kialakult kamatszint magas, vagy alacsony, az attól függ, hogy mekkora lesz az infláció a következő hónapokban. Ha 4 százalék körüli szintre csökkenne a pénzromlás, akkor tisztességesnek tűnő 3 százalék körüli reálhozam érhető el. Ám, ha az infláció 6-8 százalék marad, akkor a kamat csak nagyjából ellensúlyozza az inflációt és a fogyasztás elhalasztását már nem díjazza.

A 2 és 3 hónapos futamidejű betétek legmagasabb kamatainak alakulását nagyon ingadozóvá tette néhány betétakció. Az 1, 6 és 12 hónapos futamidejű betéteknél azonban látható hogy tavaly január és november között csökkent, idén viszont eleinte kisebb, később nagyobb mértékben nőtt az elérhető legmagasabb kamat. Az utóbbi két hónapban elsősorban a féléves és az éves lejáratú betétek legmagasabb kamatai növekedtek. A hosszabb futamidejű betétek kamatainak nagyobb emelkedését a korábbinál jóval magasabb inflációs előrejelzések is indokolják.