Alacsony forgalom várható a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 35,30 pontos csökkenéssel, 22 008,14 ponton nyitott szerdán. Az előző napi záróértékhez képest ez 0,16 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

Bizonytalanul indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén, a piac irányát a napközben érkező hírek dönthetik el. Várhatóan marad az alacsony forgalom és a visszafogott érdeklődés melletti kereskedés a magyar részvénypiacon - véli Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője.

A szakértő szerint egyelőre nehéz megjósolni a piac irányát. Napközben az amerikai vállalati gyorsjelentések befolyásolhatják leginkább a kereskedést.

A Mol délutáni közgyűlésén várhatóan éles viták lesznek a Mol vezetése és a legnagyobb részvényes OMV között, de Herczenik Ákos szerint, figyelembe véve az erőviszonyokat, nem várható változás a jelenlegi szituációban. Az elemző nem számít olyan új információra, ami érdemben befolyásolhatja a papír árfolyamát.

Emelkedéssel nyitott Nyugat-Európa

Szerda reggel a nyugat-európai részvénypiacok bizakodva kapaszkodtak fölfelé a lejtőn, a keddi, pénzügyi részvények okozta kiábrándulás után. Szerdán jók a gyógyszeripari részvények, miután a belga UCB gyógyszergyár engedélyt kapott egy új szerére, a UCB maga 26 százalékkal drágult. A folytatódó árupiaci drágaság miatt az olaj- és a nyersanyagipari részvények 1 százalék fölött drágultak szerda reggel. Felvásárlási híresztelések miatt jók a távközlési részvények is: újsághírek szerint a spanyol Telefónica meg akarja venni a holland KPN-t. Az Infineon közel 3 százalékkal javult a szerdai eredményközlése után. A német RWE energiavállalat több mint 2 százalékot vesztett, sanyarú profitfigyelmeztetése miatt.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,5 százalékos nyereséggel kezdett, az első óra vége felé is 0,5 százalékos nyereséggel 1311,23 pontnál tartott, 12,97 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 15 pontos nyereséggel kezdett, egy óra múlva 21,7 pontos, azaz 0,36 százalékos nyereségnél tartott.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 17 pontos nyereséggel indult, egy óra múlva 34,11 pontos, azaz 0,51 százalékos nyereségben volt. Párizsban a CAC-40 több mint 12 pontos nyersséggel nyitott, egy óra múlva 38,82 pontos, azaz 0,80 százalékos nyereségnél járt.

Eséssel nyitott Amerika

Az amerikai határidős indexek - részben az európai mintát követve - esni kezdtek szerdán; az okok élén a pénzügyi ágazat állapotát illető aggályok állnak.

A meghatározó európai részvények árfolyama csökkenni kezdett, miután lefelé mozdultak a kontinens banki papírjai annak hatására, hogy komoly részvénykibocsátást jelentett be a Royal Bank of Scotland.

A negatív hangulatot fokozta, hogy az Ambac Financial Group Inc kötvénybiztosító árfolyama 8,8 százalékkal csökkent első negyedéves veszteségének bejelentése után; a társaság 1,73 milliárd dollárt vesztett származékos hitelügyletein.

Váratlan profitcsökkenést jelentett a WellPoint Inc egészségbiztosító is - gyengülését főként a magas gyógyászati költségek okozták, kiemelt szerepe volt az időseknek nyújtott Medicare terveknek.

A vártnál jobb lett ugyanakkor a Yahoo Inc profitja, ám eddig még nem ért célt az az erőfeszítés, ami ajánlatának emelésére késztetné a Microsoft Corp.-t.

chipeket gyártó Broadcom Corp bevétele is meghaladta a várakozásokat. árfolyama már Európában nőtt 7 százalékkal.

A makrohírek közül az válhat érdekessé, hogy múlt héten csökkent a jelzálog igénylések száma - ennek oka főként a kamatok emelkedése.