Rekordon a kávé ára

Vágólapra másolva!
Az idei év első negyedében rekordszintre emelkedett a nyerskávé ára: átlagban 85,5 eurócentet (136,2 dollárcent) ért el az ár fontonként (453 gramm), közel a dupláját a 2004 márciusában mért árnak, amikor az 60,8 dollárcent volt.
Vágólapra másolva!

A cafe+co, több országban kávéautomatákat üzemeltető osztrák cég összeállításából kitűnik, hogy az árváltozások főként ez év első három hónapjában voltak hevesek. Miközben 2007 egészében átlagban a nemzetközi tőzsdéken 107,7 dollárcentbe került egy font kávé, az ár 2008 januárjában 122,3, februárban átlagban 138,8 dollárcent/font volt. Márciusban a spekulációs vásárlások következtében az ár 152,8 centre kúszott fel.

A részvények mérséklődésének idején sok befektető a nyersanyagokat jó befektetési alternatívának tekinti, és a kávé a nyersolaj után a második, legnagyobb forgalmat elérő árucikk. Ez is közrejátszik az erős árkilengésekben. Ez év februárjában a New York-i árutőzsdén lebonyolított öt legnagyobb kávéüzlet 202 millió zsákot tett ki, egy évvel korábban csak 129 milliót.

A cafe+co vezetője szerint a kávéfogyasztás további erős emelkedése várható az ipari országok mellett Kínában, Indiában és Brazília is jelentős keresletet támaszt majd. A termés nem tud lépést tartani az igényekkel és ezért középtávon a kávé drága marad - értékelte a cég.