A hokiban már nem a nullszaldó a cél

Vágólapra másolva!
Alighanem az eddigiektől eltérően kell megterveznie a Magyar Jégkorong Szövetségnek a következő évi költségvetését. A válogatott sikere, az A csoportba való feljutás miatt magasabb felkészülési költségekkel számolnak, ugyanakkor korábban hiába ostromolt kapuk nyílhatnak meg.
Vágólapra másolva!

A 2009-es A csoportos világbajnokságon való, a minap kiharcolt részvételnek biztosan sok mindent alá fog rendelni a magyar szövetség, ezért az idei, kilencnapos edzőtáborozásnál vélhetően hosszabb felkészülési időszakot biztosít majd a válogatott számára - mondta az [origo] kérdésére a Magyar Jégkorong Szövetség marketingvezetője.

Molnár Viktor - pontos tervek híján - egyelőre nem tudta megmondani, ez mekkora költségnövekedést jelent majd, de hozzátette, elképzelhető, hogy az eddigi, bevált edzőtáborhelyszín (az olaszországi Cavalese) is megváltozik majd.

Drágább felkészülési meccsek

Döntés minderről később, az elnökség ülésén születik, akárcsak arról, hogy a szövetség a jövő évi vb-re mekkora prémiumot tűz ki, és milyen eredményért. A Divízió I-es vb megnyeréséért a csapatnak járó 20 millió forintos jutalomnál nyilván magasabb lesz majd az összeg, a cél értelemszerűen a bennmaradás lehet - vetítette előre Molnár Viktor.

Az edzőtáborozás mellett a lekötendő mérkőzések is a felkészülés részét képezik. Mivel mostantól annak lesz értelme, hogy rendszeresen erős, A csoportos szintű ellenfelekkel mérje össze a tudását a magyar válogatott - és könnyebb is lesz ilyen meccset lekötni -, ezek az erőpróbák többe fognak kerülni.

Egy-egy találkozó, ha igazán nagynevű riválist sikerül idecsábítani, mindennel együtt 20-25 millió forintba kerülhet, egy kisebb torna megrendezése pedig 30-40 millió forintos ráfordítással jár. Az eddigi tornákon a maximális cél a nullszaldó volt, de a siker nyomán a szövetség bízik benne, hogy alkalmanként szerény nyereség is elérhető lesz.

Maga a világbajnoki részvétel önmagában nem fog attól többe kerülni, hogy a legmagasabb osztályban szerepelünk, a szokás ugyanis az, hogy a rendező a megérkezéstől állja a számlát. A résztvevőket tehát csak az útiköltség terheli, ami jövőre (Svájcról lévén szó) jóval kevesebb lesz, mint amennyibe, mondjuk, a szapporói utazás fájt.

Reménybeli szponzorok, esélyesebb vb-pályázat

A pozitív várakozások között első helyen a szponzori bevételek reménybeli növekedése áll, ezen a téren konkrétumokról értelemszerűen nem lehet még beszélni. A jelenlegi támogatók nagyon elégedettek, és a politikából is kedvező jelzések érkeztek, bár ezeket nyilván helyükön kell kezelni - említette Molnár Viktor.

A Napi Gazdaság a napokban azt írta, hogy a sportot szívesen szponzoráló magyar nagyvállalatok közül az OTP nem tervez együttműködést a hokisokkal, míg a Mol nem zárkózik el ettől. A főtámogató Pannon egyébként nemrég írta alá a szövetséggel a következő három évre szóló szerződését.

Gazdaságilag abból a szempontból a legnagyobb a feljutás jelentősége, hogy alaposan megnőtt az esélyünk a 2014-es A csoportos vb megrendezésére. A 2011-es, 2012-es és 2013-as rendezést célzó pályázatunk elutasításának rendre az volt a fő indoka, hogy a válogatottjaink alacsony osztályban szerepelnek. Márpedig ebben a szezonban a felnőttek mellett az U20-as és az U18-as csapat is feljebb lépett.

Az A csoportos világverseny hatalmas bevételt generál - mindenekelőtt a 300-400 ezer vendégéjszaka révén - a rendező országnak és természetesen az adott szövetségnek is. Nem véletlenül pályáznak rá olyan gyakran a legnagyobb a nemzetek.