Tisztes erősödés New York-ban

Vágólapra másolva!
Csütörtökön erősödtek a vezető New York-i tőzsdemutatók. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,99 százalék (23,71 pont) emelkedéssel 2428,92 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 12 848,95 ponton zárt 0,67 százalék (85,73 pont) növekedéssel.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön összességében erősödtek a pénzügyi papírok, ugyanakkor gyengültek a nyersanyagtermelők a dollár erősödésére az euróval szemben. A kőolaj ára két dollárt meghaladó mértékben csökkent, ami mérsékelte a magas energiaárak miatti inflációs aggodalmakat.

A kereskedők azt mondták, hogy a növekedéshez jelentősen hozzájárult az Apple drágulása a szerdán tőzsdezárás után nyilvánosságra hozott kedvező negyedéves adataira és amiatt, hogy a cég részvényének a célárát több befektetési bank is feljavította. Erősítette a befektetői bizalmat több, csütörtökön ismertetett vártnál jobb negyedéves vállalati eredmény. A Dow Chemical becsültnél magasabb negyedéves adózott eredményt jelentett elsősorban tengerentúli eladásainak a bővülésére. A legjelentősebb amerikai vegyipari cég egyidejűleg azt közölte, hogy kedvezőek a folyó negyedévi kilátásai is.

Emelte a járműipari papírok árfolyamát a Ford Motor bejelentése arról, hogy az első negyedévet 100 millió dollár adózott eredménnyel zárta erős európai és dél-amerikai eladásaira. A cég 2007 második negyede óta először számolt be negyedéves nyereségről. Gyengült a Motorola, mert növekvő első negyedévi veszteségről közölt számokat. Csökkent a Starbucks árfolyama, mert a kávézóláncot üzemeltető cég azt jelezte, hogy a folyó negyedévi profitja várhatóan elmarad a szakértői várakozásoktól a mérséklődő fogyasztói kiadások miatt.

A csütörtökön ismertetett amerikai makrogazdasági adatok közül kiemelkedett, hogy a múlt héten a munkanélküli segélyt először kérők száma 33 ezerrel csökkent a szakértők által várt 3 ezer fős növekedéssel szemben.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta júniusi jegyzése 2,24 dollárral 116,06 dollárra gyengült.
Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,5680 dollárra gyengült a szerdai 1,5882 dollárról. A dollár 104,29 jenre erősödött az előző napi 103,43 jenről. Az euró 252,10 forintot ért az egy nappal korábbi 251,22 forint után (+ 0,35 százalék). A dollár 160,63 forinton volt a szerdai 158,07 forintot követően (+ 1,62 százalék).