Az Egyesült Nemzetek Szövetségének fejlesztési ügynökségei Svájcban találkoznak, hogy megoldást találjanak az egyre súlyosbodó globális élelmiszerhiányra. Az ENSZ kétnapos berni konferenciáján ott lesz például Robert Zoellick, a Világbank elnöke, valamint Pascal Lamy, a Világkereskedelmi Szervezet feje is.

Az ENSZ megállítaná az alapvető élelmiszerek meredek áremelkedését, és megakadályozná, hogy az ételhiány tovább súlyosbodjon. Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár el akarja érni, hogy biztosítsák a leginkább rászorulók alapvető élelmiszerellátását a következő hónapokban.

Az egyre kevésbé megfizethető élelmiszerek már több országban a lakosság zavargásaihoz vezettek. Haiti fővárosában, Port-au-Princeben a rizs és a bab egyre emelkedő ára miatt áprilisban törtek ki erőszakos lázongások - számol be a BBC. Számos ázsiai ország leállítatta rizsexportját, attól tartván, hogy az elégtelen lakossági készletek instabilitáshoz vezetnek.

A WFP, World Food Programme nevű szervezet szerint idén az eddigieken kívül 100 millió embernek kell élelmiszersegélyt nyújtani a magas árak miatt. Mindehhez legalább 755 millió dollár gyors segélyt szeretne összegyűjteni.

Minden bizonnyal nem lesz könnyű azonban zöldágra vergődni az olyan mélyen gyökerező problémákkal, mint a világkereskedelmi tárgyalások elakadása, az általános gazdasági gyengeség vagy éppen a bioüzemanyag-célú mezőgazdasági földhasználat.