Görögország is beszáll a Déli Áramlatba

Vágólapra másolva!
Görögországban döntés született arról, hogy az ország csatlakozik a Kreml főtámogatásával épülő Déli Áramlat gázvezetékhez - jelentette be a görög fejlesztési miniszter. Hrisztosz Fóliasz szerint azonban ezzel a lépéssel nem nőtt az Oroszországtól való energiafüggésük.
Vágólapra másolva!

A csővezeték, amelyet nagy részben a Gazprom és az olasz ENI építi, évente 30 milliárd köbméter, szibériai és közép-ázsiai földgáz továbbítását teszi lehetővé Dél-Kelet-Európába és Olaszországba. A Déli Áramlathoz már csatlakozott Szerbia és Bulgária mellett Magyarország is, miközben az Egyesült Államok diplomáciája az európai országok értésére adta, hogy jobb szeretné, ha energiabiztonságukat Oroszország mellőzésével oldanák meg.

Az elemzők szerint a Déli Áramlat - amelyet egyre gyakrabban az EU és az USA által is támogatott Nabucco-projekt vetélytársaként emlegetnek - körülbelül 10 milliárd euróból épülhet meg. A Reutersnek nyilatkozó görög miniszter azt mondta, nem annyira vetélkedő atlétákként, mint inkább egymást kiegészítő megoldásokként gondol a két vezetékre, amelyek az európai energiaellátás változatosabbá tételét jelentik.

A Nabucco szintén Oroszország irányából, de főleg közép-ázsiai gázt szállítana Törökországtól Ausztriáig. Nagyságrendileg hasonló kapacitással bír majd, mint a "Gazprom-vezeték", és egy 900 kilométeres szakasz a Fekete-tenger alatt fut majd.