Nem szárnyal a SAS

Vágólapra másolva!
Az idei első negyedben mélyen veszteségbe csúszott a skandináv SAS légitársaság, és ezért mintegy ezer munkahely megszüntetését tervezi. Nettó vesztesége 1,1 milliárd korona (118 millió euró) lett, az egy évvel korábbi 47 millió koronás mínusz után.
Vágólapra másolva!

A mostani első három hónapban a bevétel 6,3 százalékkal, 12,8 milliárd koronára nőtt az egy évvel korábbi 11,89 milliárd koronáról, a szállított utasok száma 2,6 százalékkal 7,3 millióra csökkent. A gyenge eredményeket a magas üzemanyagárakkal és az üzleti utasok számának megfogyatkozásával indokolták.

Az új takarékossági programmal 1,1 milliárd koronát akarnak pótlólagosan megtakarítani az eddigi intézkedéseken felül 2011-ig. Tavaly már útnak indítottak egy 2,8 milliárd koronás megtakarítást előirányzó tervet. Ugyanakkor tartósabb visszaesésre számítanak, és az idei év egészében is a tavalyinál gyengébb eredményt várnak.

Tavaly az év egészében az adózott eredmény 637 millió koronára mérséklődött az egy évvel korábbi 4,6 milliárdról. Az utasok száma 2,9 százalékkal 31,2 millióra, a bevétel 4,7 százalékkal 54,1 milliárd koronára nőtt tavaly.

Sok más légitársasághoz hasonlatosan a SAS is küzd a kapacitásfelesleggel, az olcsó légitársaságok versenyével és az emelkedő üzemanyagköltséggel.