Zöld út a Bankárnak az Exbus-vételre

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jóváhagyta a Bankár Zrt. vételi ajánlatát az Exbus Vagyonkezelő Nyrt. valamennyi részvényére - közölte az Exbus a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.
Vágólapra másolva!

A vételi árfolyam 113 forint, aminek alapján a teljes vételár 1,4 milliárd forint. A részvényesek május 1. és június 2. között fogadhatják el az ajánlatot.

Az Exbusban 10,57 százalékos tulajdonos Bankár Zrt. április 8-án tett vételi ajánlatot az Exbus valamennyi részvényére. A Bankár közölte azt is, hogy a vételi ajánlat lezárulásával élni kíván a vételi joggal, amennyiben ennek feltételei fennállnak. Ehhez a részvények több mint 90 százalékát kell megszerezni, a vételi jog gyakorlása egyben az Exbus részvények kivezetését is jelenti a tőzsdéről.

Az ajánlat lebonyolítója a CIB Bank Zrt. Az Exbus jegyzett tőkéje 776,9 millió forint, saját tőkéje 2007. december 31-én 1,022 milliárd forintot tett ki. A vagyon 98,6 százaléka értékpapírokban feküdt. Az árbevétel nélkül működő, vagyonkezeléssel foglalkozó Exbus a tavalyi évet 4,8 millió forint veszteséggel zárta.

A korábban NABI néven működő, autóbuszgyártó társaság 2006 februárjában váltott tevékenységet és nevet. Ezzel egyidejűleg a tulajdonosi kör is átalakult. A társaság jelenlegi legnagyobb tulajdonosai: Korányi Tamás, az igazgatóság elnöke 43,32 százalékkal és Földvári Gábor igazgatósági tag 20,52 százalékkal.

Az ajánlattevő, szintén vagyonkezeléssel foglalkozó Bankár Zrt. Kovács Gábor 99,96 százalékos tulajdonában van, alaptőkéje 2,8 milliárd forint.