Eladta RTL részesedését a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Telekom az IKO Production Kft-vel, amely szerint a közös tulajdonban lévő IKO-Telekom Media Holding Zrt. eszközeit felosztják, így a Magyar Telekom megszerzi a holding tulajdonában lévő két önálló interaktív szolgáltató társaság, az IKO New Media Kft. és az IKO Content and Rights Kft. teljes tulajdonjogát. Ugyanakkor a Magyar Telekom megválik az RTL Klubtól, és mindezért cserébe kap még 2 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A BÉT hivatalos honlapján szerdán közzétettek szerint az együttműködési megállapodás a Magyar Telekom számára kedvezőbb hozzáférést biztosít a tartalomszolgáltatásban és az interaktív szolgáltatásokban rejlő üzleti lehetőségekhez, egyúttal a Magyar Telekom Magyarország vezető interaktív tartalomszolgáltatójává válik. Az IKO-Telekom Media Holding Zrt-t jelenleg a Magyar Telekom és az IKO Production Kft. 50-50 százalékban tulajdonolják.

A holding tulajdonában van az IKO New Media Kft. és az IKO Content and Rights Kft. 100 százalékos tulajdona, valamint 31 százalékos részvénytulajdonnal rendelkezik a Magyar RTL Televízió Zrt-ben (M-RTL).

Az együttműködési megállapodás szerint a holding eszközeit a tulajdonosok egymás között felosztják, szétválással. Ennek eredményeként a Magyar Telekom 100 százalékos tulajdonába kerül az IKO New Media Kft. és az IKO Content and Rights Kft. társaságok, valamint 2 milliárd forint értékkompenzáció, míg a holding és az abban lévő 31 százalékos M-RTL részvénytulajdon az IKO Production Kft. tulajdona marad.

Az IKO New Media Kft. 2003-as alapítása óta meghatározó szereplője a magyarországi interaktív piacnak, az IKO Content and Rights Kft. a tartalombeszállító piac aggregátora. A két társaság több mint 2,8 milliárd forintos árbevételt és 23 százalékos EBITDA-rátát ért el 2007-ben.

A tranzakciót az M-RTL részvényeseinek és a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia. A Cégbíróság a szétválást várhatóan 2008. negyedik negyedévben fogja bejegyezni.

Az [origo] a Magyar Telekom-csoport tagja.