Milliárdos üzlettel hasít a veresegyházi GE

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb vállalata, a General Electric főleg a magyarországi gyárában készíti el azokat a gázturbinák, amelyeket orosz erőművek rendeltek meg 120 millió dollár, vagyis közel 20 milliárd forint értékben. A legnagyobb Magyarországon tevékenykedő amerikai befektetőnél, egyben a harmadik legnagyobb exportőrnél idén 12 ilyen egységet szerelnek össze, míg jövőre a terv szerint már 40 százalékkal többet.
Vágólapra másolva!

A berendezéseket a GE Energy szereli össze és teszteli le a cég veresegyházi üzemében. A Magyarországon készülő turbinákat olyan gáztüzelésű erőművekbe szerelik be, amelyek a villamos energia mellett távhőt is termelnek lakossági fűtési célra. A General Electric 8 csomagot gyárt le a megrendelés értelmében, amelyeket különböző oroszországi helyszíneken szerelnek majd be az erőművekbe. Ebből hatot a Veresegyházi gyárból, a másik kettőt a houstoni üzemből szállítják.

A Magyarországon összeszerelt gázturbina-generátort egy repülőgép-hajtómű átalakításával hoztak létre. A veresegyházán készülő gépek októberben érkeznek majd Voronyezsbe, Asztrahányba pedig januárban. A kurszki fejlesztéssel is nő az áramtermelő kapacitás, és csökken az üvegházgáz-emisszió; ide is év végén érkezik a berendezés, miután az ország egyik legelavultabb hőkazánját bezárják. Hasonló a helyzet a kalugai és livnyi fejlesztésekkel is, bár ide a GE houstoni gyártóegységéből szállítják majd le a kombinált hő- és áramtermelő rendszereket, várhatóan idén nyáron.

A régi-új piac

Az orosz piacban nagy tartalékok vannak. Az orosz energiakereslet a következő időszakban évente várhatóan 1 százalékkal növekszik, ez pedig fókuszba helyezi a térség most még meglehetősen pazarló energiafelhasználását.

A hatékonyság növelése az egyik legfontosabb mai cél az energia világában, márpedig az orosz erőművek meglehetősen elmaradottak. Ezért mostanában számos orosz erőmű igyekszik javítani hatékonyságán és megbízhatóságán - és erre most már pénz is van a világ legnagyobb országában. Az öt orosz távő- és villamosenergia-termelő vállalat a rendszer a hatékonyságjavítás és a kapacitásnövelés céljával vásárolja meg a gépeket.

Sugárhajtóműtől a pénzügyi szolgáltatásig

Az egyesült államokbeli székhelyű GE cégcsoport kiterjedt tevékenységet folytat, a sugárhajtóművektől az áramfejlesztésig, a pénzügyi szolgáltatásoktól a műanyagokig, és az egészségügyi képalkotástól a hír- és információközlésig számos területen van jelen, és világszerte 300 ezer embernek ad munkát. A GE 1989 óta működik Magyarországon, mára a cég mind a hat fő üzletága aktív hazánkban.

A magyarországi tevékenységet három fő szervezet fogja össze. A 12 500 alkalmazottat foglalkoztató GE Hungary Zrt. árbevétele 2006-ban 633 milliárd forint volt, ennek 98 százaléka exportból származott. A GE Money tulajdonában levő Budapest Bank Nyrt. önálló jogi személy, több mint 2900 alkalmazottat foglalkoztat. A 400 munkatársat foglalkoztató ZENON Europe Kft. a GE Water & Process Technologies leányvállalata. Emellett a GE 40 százalékos tulajdonosa a Genpact Hungary Kft.-t üzemeltető Genpact globális cégnek, amely 600 munkatársat foglalkoztat Budapesten.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A GE Energy (akkori nevén Power Systems) zöldmezős beruházását 2001-ben avatták fel Veresegyházon. A befektetés eddigi értéke 130 millió dollár, az alkalmazottak száma meghaladja a 800-at. A teljesen digitalizált veresegyházi gyártó és szolgáltató üzem a GE számára egyfajta globális összeszerelő és tesztelő központ a turbinák és a gázmotorok tekintetében. Ezek mellett alkatrészek is készülnek itt, de a gyár szolgáltatási részlege globális beszerzést és disztribúciót is végez.

A GE Energy veresegyházi gyárában 3 gyártó-, illetve összeszerelő részleg működik: az egyik részleg nagy teljesítményű gázturbinákhoz gyárt alkatrészeket; a másik részleg kisebb gázmotorok, valamint a repülőgép hajtóműből származó gázturbinák összeszerelését és tesztelését végzi; a harmadik részleg alkatrészek javítását végzi. A vállalat egyelőre nem készül magyarországi kapacitásbővítésre.

Igazi nagyvad

A GE Energy az energetikai technológiai piac egyik legkomolyabb szereplője, amelynek 2007-es forgalma elérte a 22 milliárd dollárt. A társaság energiaipari ágazata a szén, az olaj, a földgáz, a nukleáris energia és a megújuló energiaforrások alkalmazási területein (például víz-, nap- és szélenergia, biogáz) szállít technológiákat.

Jelenleg a GE a legnagyobb amerikai munkáltató (több mint 15 000 alkalmazott), és befektető (több mint 1,1 milliárd USA-dollár), valamint a harmadik legnagyobb exportőr Magyarországon. A cég három főüzletága, a Healthcare, Industrial és Infrastructure, 13 gyárat üzemeltet 11 városban. Emellett három részleg (Healthcare, Lighting, Water) folytat kutatás-fejlesztést is Magyarországon. A Healthcare Közép-Európa, valamint a Consumer & Industrial Európa, Közel-Kelet és Afrika régiójának üzleti központja is itt található.