Mélyponton a lakásárak az USA-ban

Vágólapra másolva!
A Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe - az egy hónappal korábbi 65,9-ről - 62,3 pontra csökkent áprilisban. Ez a legalacsonyabb érték 2003 márciusa, az USA Irak ellen indított háborújának kezdete óta, de az elemzők ennél is gyengébb adatra, 62,0 pontra számítottak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek munkahelyükkel kapcsolatos várakozásait jelző részindex 16,6 pontra zsugorodott a márciusi 19,2-ről, ami a munkahelyek megőrzésével kapcsolatos növekvő aggodalomra utal. A jelenlegi helyzet megítélése 80,7 pontra zuhant 90,6-ról - 2004 novembere óta ez a legalacsonyabb érték.

A lakosság pesszimista hangulatában szerepet játszik a lakásárak folyamatos csökkenése: az árak alakulását jelző S&P/Case-Shiller index februárban év/éves összehasonlításban 12,7 százalékkal, 175,58 pontra csökkent. A mértékadónak tekintett mutató - amelyet a húsz legnagyobb városi övezet külön-külön gyűjtött áradatai alapján számítanak ki - első publikálása, 2001 óta nem esett olyan mértékben, mint most.

Szakérték szerint a bedőlt jelzáloghitelek nyomán induló árverések miatt a piacra kerülő lakások tovább nyomhatják le az árakat - olvasható a Napi Gazdaságban.