Dráguló források emelik a hitelkamatokat

Vágólapra másolva!
Növekvő forrásköltségekkel, illetve a kockázatok emelkedésével kell számolnia idén a magyarországi bankszektornak - derül ki a "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" címmel közzé tett jegybanki összegzésből.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerint a bankok a vállalati hitelezésben az emelkedő forrásköltségeket még gyorsan át tudják hárítani az ügyfeleikre, ez azonban egyre kevésbé igaz a háztartások hitelezésére, mivel már most is jelentős és a jövőben még inkább erősödik a verseny a bankok között a lakossági pénzpiacon. A vállalati hitelezésben várhatóan gyorsabban, a lakosság esetében így lassabban emelkednek majd a felvett kölcsönök kamatai.

A jelentés szerint a külföldi források aránya már napjainkban is jelentős a magyarországi bankszektorban, jelenleg hozzávetőleg több mint 30 százalékot tesz ki a hitelintézetek idegen forrásai között. Ezeknek a forrásoknak az aránya a jövőben még inkább emelkedhet, miközben a felvett külföldi források futamideje várhatóan csökken.

Az összegzés alapján az anyabankok forrásaira jelentős mértékben rá lesznek szorulva a külföldi tulajdonban lévő hazai hitelintézetek, napjainkban már 50 százalékot ér el az anyabanki források aránya a külföldről történő finanszírozás keretében. Ezen a területen azonban egyre inkább előtérbe kerülnek a csoportszintű hitelezési döntések, és emelkedik a külföldi anyabankok által felállított normák, hitelezési szabályok szerepe.

Előfordulhat az is, hogy a bankcsoporton belül különböző árazást alkalmaznak majd a leánybankokkal szemben a tulajdonos pénzintézetek aszerint, hogy milyen területen akarnak növekedni csoportszinten, ez kihat majd a magyarországi bankok tevékenységére is.

A nemzetközi pénzpiaci változékonysága és az amerikai jelzálogpiaci válság hatása a jelentés szerint idén is érezhető lesz, ezért fontos szerepet kap a hitelintézetek tevékenységében a likviditás-menedzselés. A külföldi tulajdonú pénzintézetek esetében a likviditási problémák csoportszintű kezelése kerül előtérbe.

A jelentés szerint mind a lakossági, mind a vállalati hitelezésben szigorodnak majd a bankok által érvényesített normák.

Arra is lehet számítani, hogy a felügyeleti hatóságok a csoportszintű tevékenység erősödése révén egyre nagyobb mértékben működnek együtt a határon átnyúló tevékenységek ellenőrzésében, megfigyelésében - derül ki a jelentésből.