Ötcsillagos szellemhotelek Egyiptomban

Vágólapra másolva!
A luxushotelekről általában nem elhagyott betonmonstrumok és kietlen tájak jutnak az eszünkbe. Sarm el-Seiktől nem messze azonban mégis találhatunk ilyen kísértetjárta ötcsillagos szállodákat - írja az Ingatlanmagazin.com.
Vágólapra másolva!

Az eredeti elképzelés szerint a több luxushotelból álló épületegyüttes külön kis várost alkotott volna a Sínai-félsziget közepén, ahonnan buszok szállították volna a turistákat a 42 kilométerrel arrébb fekvő - a magyarok által is kedvelt - Sarm el-Seik városába, illetve annak tengerpartjára.

A fejlesztést azonban 2007 májusában ellehetetlenítette a térségbeli terrorcselekmények gyakorisága. Az első merénylet 2004 októberében történt a Sínai-félsziget déli részén, két év múlva Dahab városában már három különböző helyen robbantottak (ekkor két magyar állampolgár is volt az áldozatok között). Rá egy évre egyenesen Sarm el-Seik volt a célpont. A három eset összesen majdnem 140 emberéletet követelt.

A terület vonzereje ezzel olyan mértékben csökkent, hogy az eredetileg 2007 májusára befejezni ígért projekt félbemaradt. Az addigi népszerű üdülőhely helyett, ahol naponta négyezer ember fordult meg a város Ophira repülőterén, a turisták biztonságosabb úticélokat választottak. A Sarm el-Seik melletti "holtak városában" jelenleg csak üres medencék és csupasz betonoszlopok meredeznek.

Két osztrák fényképész, Sabine Haubitz és Stefanie Zoche egy egész kiállításnyi anyagot szentelt a témának a bécsi Építészközpont megbízásából. A kiállítás április 23-ától tekinthető meg a Museumsplatz 1. szám alatti intézményben hétfőtől szombatig délelőtt 10-től délután 7 óráig.

Szendrei Veronika