Külföldön terjeszkedik a Sal. Oppenheim

Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai privátbank, a Sal. Oppenheim a jelenlegi 40 százalékról 50 százalékra tervezi növelni külföldi tevékenysége részarányát forgalmában, részint szerves fejlődéssel, részint felvásárlásokkal.
Vágólapra másolva!

A 220 évvel ezelőtt alapított német Bank Sal. Oppenheim jr. & Cie (Köln) privátbank tavaly szervezeti átalakítást hajtott végre. A holding Luxemburgban székel, és onnan irányítja nemzeti érdekeltségeit.

Ausztriai leányvállalata 87 százalékban a luxemburgi holding tulajdonában van, a többit az osztrák cégvezetés birtokolja. A konszern keretein belül a bécsi érdekeltség irányítja a kelet-európai terjeszkedést és tevékenységet.

Csehországban 2005 vége óta rendelkezik érdekeltséggel a pénzintézet. Április 21-én nyílt meg a varsói képviselet, és a jövő héten nyítják meg a budapesti képviseletet. A budapesti érdekeltséget Pál Árpád, a BÉT korábbi vezérigazgatója vezeti majd, a Sal. Oppenheim tájékoztatása szerint. A budapesti pénzintézet által kezelt vagyon összege a tervek szerint az év végéig eléri az 50-60 millió eurót.

A bank figyelemmel kíséri a fejleményeket más piacokon is, 2008-ra és 2009-re azonban egyelőre nem tervezi további érdekeltségek létesítését. Lehetséges terjeszkedési területnek tekinti a bank az orosz és az ukrán piacot is, az első lépések megtétele előtt azonban még további elemzéseket tart szükségesnek.

A nemzetközi pénzügyi krízis ellenére a Sal. Oppenheim tavaly a családi bankház történetének legjobb évét zárta. Az adó előtti eredmény 8 százalékkal 333 millió euróra emelkedett. A kezelt vagyon értéke 10 százalékkal 152 milliárd euróra nőtt. Németországban 300 új ügyfélre tett szert, amelyek közül számos valamely nagybanktól pártolt át.