Újabb lengyel kamatemelés jöhet

Vágólapra másolva!
A lengyel jegybank áprilisi döntése arról, hogy nem változtatott az alapkamaton nem jelenti a kamatemelési sorozat leállását. Júniusig újabb kamatnövelésre kerülhet sor - jelentette ki hétfőn a monetáris tanács egyik keményvonalas tagja.
Vágólapra másolva!

Dariusz Filar rámutatott arra, hogy az áprilisi döntéskor a kamatalakító bizottság világosan jelezte a kamatnövelés folytatását. A szakértő azzal számol, hogy legkorábban májusban lesz kamatemelés.

A lengyel jegybank április 30-án változatlanul 5,75 százalékon hagyta az irányadó kamatot. Utoljára március végén szigorított negyed százalékponttal.

Tavaly négyszer, idén eddig háromszor emelt kamatot a lengyel központi bank az elrugaszkodott infláció miatt. Az áprilisi kamatdöntés mögött elsősorban az állt, márciusban már nem gyorsult tovább az infláció, és a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése számottevően lassult.

Leminősíthetik Lengyelországot

Ha a kormány nem halad előre a reformokkal, akkor a Standard and Poor's hitelminősítő nemcsak elhalaszthatja az ország adósi besorolásának javítását, hanem a besorolás kilátását le is ronthatja - nyilatkozta a nemzetközi ház elemzője Lengyelországról.

Kai Stuckebrock úgy érzékeli, hogy most hiányoznak a lengyel reformintézkedések. "Ha semmit sem látunk a reformokból, a legkevesebb, hogy kitoljuk a várható felminősítés időpontját" - jegyezte meg.

A S and P februárban javított a lengyel devizaadós-kockázati besorolás kilátásán, stabilról pozitívra. A devizaadósság besorolására akkor "A mínusz"-t adott, a zlotyadósságra "A"-t.

2011-re várják az eurót

Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt szeretné, ha országa 2011-ben csatlakozna az euróövezethez, addigra teljesülnének az ehhez szükséges feltételek.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a belépésről a döntést nem egyedül ő hozza meg, ahhoz kell a törvényhozás egyértelmű többségének és az ország elnökének a támogatása is.

A kormány feje a TVB24 televíziónak hétfőn azt is kifejtette, hogy a kiadásokat jövőre csökkenteni kell a tervezett jövedelemadó-mérséklés miatt, ami az állami bevételek apadását okozza majd. A közkiadások 8 milliárd eurós, azaz 3,6 milliárd eurós mérséklése lenne a cél 2009-ben, hogy a költségvetés deficitjét is sikerüljön mérsékelni. Szavai szerint a kormány azt tervezi, hogy ez a deficit a GDP 1 százalékának feleljen meg 2011-ben.