Ismét emeltek a román alapkamaton

Vágólapra másolva!
Kedden a Román Nemzeti Bank 25 bázisponttal 9,75 százalékra emelte irányadó kamatát, a pénzügypolitikai rátát, hogy megállítsa az árnövekedési nyomást, ami veszélyezteti a jegybank inflációs célkitűzését. A jegybank egymás után ötödször emelt kamatot.
Vágólapra másolva!

A Reuters által megkérdezett 16 szakértő fele számolt negyed százalékpontos kamatemelésre, másik fele drasztikusabb, fél százalékpontos növelést várt. A kedden bejelentett kamatdöntés szerdától lép életbe.

Egy nappal korábban hozták nyilvánosságra, hogy márciusban a román termelői árindex már a hetedik egymást követő hónapban emelkedett, mivel a gyengébb lejárfolyam megdrágítja az importált nyersanyagok árát.

Márciusban a termelői árak 15,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit; ez 2004 óta a legmagasabb ütem, miután idén februárban az emelkedés 14,5 százalékos volt.

A román statisztikai hivatal korábbi adatai szerint márciusban az éves szintű fogyasztói árnövekedés 8,6 százalékos volt, két éve a legmagasabb, miután februárban 8 százalékos éves szintű drágulást jegyeztek fel.

Április közepén a román központi bank elnöke azt mondta, hogy júliusig két éves csúcs közelében marad az infláció. Mugur Isarescu jegybanki elnök úgy vélte, hogy az infláció várhatóan augusztustól kezd mérséklődni, addig akár 0,3 százalékponttal is meghaladhatja a márciusi 8,6 százalékot. Az inflációemelkedés oka részben az élelmiszerek világpiaci árának a növekedése, a bérek emelkedése és a hazai kereslet bővülése.