Veres: Az adóreform nem adócsökkentés

Vágólapra másolva!
A tavalyinál magasabb növekedésben bízó pénzügyminiszter drasztikusan csökkentené az önkormányzatok számát, de a jóléti kiadások mérséklését kényes politikai kérdésnek tekinti, míg a jelenlegi és az egyik volt jegybankelnök nincs tekintettel efféle szempontokra - derült ki egy szerda esti televíziós műsorból.
Vágólapra másolva!

Finanaszírozhatatlan a magyar önkormányzati rendszer - ha nem is sok mindenben, de ebben egyetértett az ATV szerda esti közéleti műsorában Veres János pénzügyminiszter, Simor András jelenlegi és Surányi György volt jegybankelnök (most a CIB Bank elnöke).

A Friderikusz Most című műsorban meghívott vendégként vitázó három gazdasági szakember elsősorban arról beszélgetett, hogy miként volna lehetséges az újraelosztás mértékének csökkentése, illetve hogyan lehetne mérsékelni az úgynevezett jóléti kiadásokat - amelyek a környező országokhoz képest kirívóan nagy terhet rónak a költségvetésre - és az állam működési költségeit.

Utóbbi kapcsán került szóba a hazai önkormányzati rendszer. Veres János követendő példaként említette Romániát, ahol az 5000-nél kevesebb lakosú településeknek nincs önálló önkormányzatuk, valamint Svédországot, ahol száznál kevesebb helyhatóság van. Magyarországon összesen 3200 működik, ezt a szisztémát sürgősen át kellene alakítani - jelentette ki a pénzügyminiszter.

Abban nem volt vita, hogy a gazdasági növekedést mindenekelőtt a magas adók és a túlzott mértékű kiadások akadályozzák, együttesen. Simor András kijelentette, abnormálisan magas a jóléti kiadások aránya, amire a pénzügyminszter úgy reagált: politikai döntés kérdése, hogy ezt mikor és milyen mértékben lehet csökkenteni, és nagy kérdés, hogy ezt ma Magyarországon egyáltalán meg lehet-e lépni. Amikor Szlovákiában meglépték, az ország keleti részében éhséglázadások voltak - tette hozzá.

Az MNB elnöke szerint ugyanakkor a jóléti kiadások GDP-hez viszonyított 50 százalékos arányát mindenképpen közelíteni kell a 40 százalékhoz - "hogy ez igenis szükséges, valahogy meg kell értetni az emberekkel" - fogalmazott Simor András.

Surányi György arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen ez az, amit hitelesség híján egyetlen kormány sem tud megcsinálni. Úgy vélte, a jelenlegi kormány alapvetően jó irányba indult el, de nincs, nem is volt esélye végigvinni a reformokat úgy, hogy a választások előtt mást ígért.

Szó esett a sürgető adóreformról, amelyről Veres János azt mondta, hogy a széles körben elterjedt vélekedéssel ellentétben nem feltétlenül egyenlő az adócsökkentéssel, a kieső bevételeket ugyanis valahonnan pótolni kell. Surányi György azonban megjegyezte, már az egyszerűsítés, az áttekinthetetlen kedvezmények rendszerének megszüntetése is sokat segítene.

Simor András azon felvetésére, hogy az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz állam közül egyedül Magyarország nem tudja teljesíteni az euróbevezetés egyik követelményét sem, és ráadásul a növekedési adatai is nagyon rosszak, a pénzügyminiszter hangsúlyozta, a GDP-bővülés visszaeséséhez a megszorítások mellett az agrárium és az építőipar kugróan rossz 2007-es éve is hozzájárult. Mint mondta, e három körülmény vélhetően nem fog tovább együtt hatni.