Óriási olajár-emelkedés várható

Vágólapra másolva!
Meredeken emelték idei nyersolajár-előrejelzéseiket csütörtökön londoni iparági elemzők, arra hivatkozva, hogy az eddigi drágulást okozó piaci dinamikákban semmiféle változás nem látszik.
Vágólapra másolva!

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci elemzéseket is közlő háza új jelentésében közölte: számításai szerint a nyugati féltekén irányadó amerikai nyersolajtípus, a West Texas Intermediate (WTI) átlagos árfolyama 2008 egészében 116,90 dollár, ezen belül az idei második negyedévben 126 dollár lesz hordónként.

A cég a múlt hónapban még 100,8 dolláros WTI-árfolyamátlaggal számolt 2008-ra; a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajféle idei várható árátlagát az előző előrejelzés 99,10 dollárra tette. A csütörtökön kiadott új prognózis ez utóbbi olajfajtára most már 115,20 dolláros átlagot jósol ebben az évben.

A Barclays Capital londoni iparági elemzői szerint az olajárnak a 60 dollártól a jelenlegi 120 dollárig tartó útját nem kísérete semmilyen egyértelmű változás azokban a dinamikákban, amelyek ezt az áremelkedési hullámot hajtották.

Az OPEC-en kívüli ellátási oldali válasz most még gyengébbnek is tűnik, mint korábban - az OPEC-csoportba nem tartozó nagy termelők kínálata továbbra is "drámai mértékben elmarad" a korábbi konszenzustól -, az OECD-térségen kívüli kereslet pedig változatlanul erős.

A ház szerint az eddigi adatok alapján jó eséllyel feltételezhető, hogy a kínai kereslet az idén még erősebb is lesz, mint 2007-ben volt. Ráadásul a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-csoport keresletének még 2005-ben kezdődött gyengülése sem vált jelentős üteművé.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő minapi londoni elemzése szerint ugyanakkor a kínálat növelése nem szolgálná az exportáló országok, köztük az OPEC-tagállamok érdekét. A dollár értékvesztése ugyanis máris csökkenti ezeknek az országoknak a bevételeit, és a kínálat emelésétől várható árcsökkenés még tovább erodálná jövedelmeiket.