Várják a kelet-európaiakat a brit gazdák

Vágólapra másolva!
A földeken fog tönkremenni az idei kerti termények, főleg az eper jelentős része Nagy-Britanniában, miután a kelet-európai EU-munkavállalók tömeges hazatérése és a mind gyérebb utánpótlás miatt nincs, aki leszedje a termést. Miközben a hazai termés a földeken rothad el, a brit kiskereskedelem importra fog szorulni.
Vágólapra másolva!

A brit mezőgazdaság évi 3,5 milliárd font (1100 milliárd forint) összforgalmú kertészeti ágazatában most kellene kezdődnie a betakarításnak. A termelők azonban nem találnak munkaerőt az 50 ezer tonnányi eper, málna és egyéb gyümölcsféle leszedésére, miután ezrével térnek haza az elmúlt években alkalmazott lengyel és más kelet-európai szezonális munkások, kihasználandó saját országuk most már meredek gazdasági fellendülését - írja a The Independent, a tekintélyes brit liberális napilap.

Ráadásul a szezonális mezőgazdasági munkákra kiadott időszaki munkavállalási engedélyek rendszerét, amelynek alapján korábban nem uniós alkalmi munkások is részt vehettek a betakarításban, a brit kormány az idei évtől a román és a bolgár állampolgárokra korlátozta. Előttük még nem nyílt meg teljes mértékben a brit munkapiac, nem úgy, mint a 2004-ben EU-taggá vált nyolc másik kelet-európai ország előtt -, e két országból sem tolonganak azonban a minimálbér körüli juttatásért végzendő kemény fizikai munkáért, áll a The Independent hétfői írásában.

Félmillióan hazamentek

Kimutatások is jelzik, hogy mára megfordult a Nagy-Britanniába irányuló kelet-európai munkaerő-beáramlás folyamata. Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű londoni kutatóintézet által a 2004-ben EU-taggá vált nyolc ország - Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia és a balti köztársaságok - munkavállalóiról összeállított, az új tagországok csatlakozásának májusi évfordulójára időzített felmérés szerint az EU-bővítés óta Nagy-Britanniába érkezett egymillió kelet-európai munkavállaló fele már hazament. Ugyanakkor meredeken csökken az újonnan érkezett keletiek száma is.