Hó végéig kérhető területalapú támogatás

Vágólapra másolva!
A hónap közepéig igényelhető szankciómentesen a területalapú támogatás, ez után kisebb összeg jár - mondta Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke. Tavaly 190 ezer gazdálkodó több mint 112 milliárd forint területalapú támogatást kapott.
Vágólapra másolva!

Eddig nagyjából 155 ezer kérelmet juttattak el a hivatalhoz, ugyanakkor csaknem 22 ezer gazdálkodó még nem jelentkezett a falugazdászánál, kamarai tanácsadójánál az igényléssel. A kérelmek május 15-ig adhatók be szankciómentesen az MVH-hoz, ám az igénylést a támogatás összegének napi 1 százalékos csökkentésének a terhe mellett május 31-ig még befogadják az MVH-nál. Ugyanezen határidőig a már beküldött kérelem is módosítható.

A késlekedők között az átlagosnál jóval nagyobb azon gazdaságok, gazdasági társaságok aránya, amelyek nem igényelték sem a falugazdászok, sem a Magyar Agrárkamara szakértőinek a segítségét az igénylések kitöltéséhez. Az igényjogosultak több mint 90 százaléka a korszerűbb elektronikus lehetőség mellett döntött. Mindazoknak, akiknek nehézséget okozott igénylésük elektronikus kitöltése illetve továbbítása, a falugazdászok vagy a Magyar Agrárkamara szakértői segítettek és segítenek is ebben.