Fejlesztéssel védik az ausztrál gazdaságot

Vágólapra másolva!
Az ausztrál kormány 38 milliárd USA-dollárt tervez az infrastruktúra modernizálására költeni, azért, hogy az ország jobban kamatoztathassa a bányaipar szárnyalását, valamint az indiai és a kínai gazdasági növekedést. A pénzből új kikötők, utak, vasúti és telekommunikációs hálózatok, kórházak és egyetemi épületek létesülhetnek.
Vágólapra másolva!

Az infrastrukturális alapok létrehozása a Rudd-kabinet első költségvetésének központi eleme volt, miután a balközép ausztrál munkáspárt tavaly novemberben megnyerte az országos választásokat. Az alapokat elsősorban a költségvetési többletből fogják föltölteni, amely a június 30-án záruló idei költségvetési évben várhatóan úgy 15,8, jövőre pedig 20,4 milliárd amerikai dollárt fog elérni - idéi a CNN Wayne Swan pénzügyminisztert, aki fő szerepet játszott a tervezet megalkotásában is.

"Ha a jövőben is szerencsés ország kívánunk lenni, és előnyt akarunk kovácsolni India és Kína óriási gazdasági dinamikájából, bővíteni kell termelő kapacitásainkat" - fogalmazott Swan. A tervet még jóvá kell hagynia az ausztrál törvényhozásnak is.

A mostani kormány természetesen nem mulasztott el szemrehányást tenni az előző, 12 évig regnáló konzervatív kabinetnek sem, mondván elhanyagolta az infrastruktúra ügyét. Őket igazolja az a tény, hogy a szénszállító hajóknak gyakran hetekig Ausztrália partjai mentén kell várakoznia a feltöltésre, mivel a kikötői és vasúti ráhordó kapacitások meglehetősen szűkösek.

Közben azonban a meglóduló infláció miatt számos kiadáscsökkentő intézkedést iktattak be a büdzsébe, amelynek összesített kiadási oldala a 38 milliárd dolláros terv ellenére tavaly óta valamelyest karcsúbb lett. A pénzügyérek további megszorítást is elképzelhetőnek tartottak volna, de Swan szerint azok már inkább fékezték volna a gazdaságot. Az ausztrál gazdaság így is lassul, és az idei évre várt 3,5 százalékos GDP-növekedés után jövőre valószínűleg már csak 2,75 százalékkal bővül. Az ausztrál infláció egyik mozgatója a nyersanyagok árának emelkedése, ami várhatóan a közeljövőben sem törik meg - köszönhetően az elsősorban ausztrál szén és vasérc iránt megnyilvánuló kínai és indiai keresletnek.