Gyurcsány bajorokkal tárgyal

Vágólapra másolva!
Bajorországban kezdett megbeszéléseket kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: a magyar kormányfő érkezése után Ingolstadtban, az Audi központjában találkozott Ruppert Stadlerrel, az autógyártó cég elnökével.
Vágólapra másolva!

Bajorország a német tartományok közül az első számú kereskedelmi partner Magyarország számára: a tavalyi kétoldalú külkereskedelem volumene elérte a 10 milliárd eurót. Magyarországon 1500 bajor cég van jelen, köztük az Audi, az E.ON, a Siemens és a Bayerische Landesbank.

Tavaly Magyarországon az Audi Hungaria Motor Kft.-nek ítélték oda "Az év legnagyobb újraberuházó vállalata" oklevelet. A társaság 2006-2011 között növeli jármű- és motorgyártó kapacitását Győrött. A beruházás értéke 615 millió euró, általa 130 új munkahely létesül, a cég kötelezettséget vállal további 5.055 fő bázislétszám 2016-ig történő megtartására.

Gyurcsány Ferenc a kora esti órákban Münchenben tárgyal vendéglátójával, Günther Beckstein bajor tartományi miniszterelnökkel. A megbeszélésen várhatóan kiemelt téma lesz a gazdasági, közlekedési együttműködés továbbfejlesztése. Szó lesz az illegálisan Magyarországra szállított német szemét ügyéről is: az illetékes magyar és a bajor hatóság vezetői néhány hete írták alá Budapesten a megállapodást 265 tonna bajor eredetű hulladék visszaszállításáról és kezeléséről.