Befektetési célpontunk lehet Bosznia

Vágólapra másolva!
Bosznia-Hercegovina jó célországa lehet a magyar vállalkozások befektetéseinek  - mondta Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca szakállamtitkára szerdán egy budapesti bosnyák-magyar üzletember-találkozón.
Vágólapra másolva!

A szakállamtitkár hozzátette: a magyar gazdaság számára eljött az idő, hogy a tőkevonzás mellett a régióban számottevő működőtőke kivitelből is kivegye a részét. A dél-kelet-európai országban a környezetvédelem és az építőipar, a mezőgazdaság, és a turizmus lehet elsősorban az az ágazat, ahol magyar vállalkozások jeleskedhetnek - mondta.

Haris Basics, a bosnyák befektetési ügynökség (FIPA) vezérigazgatója közölte, hogy országa a gyors gazdasági növekedés, az alacsony munkaerőköltségek, és a kedvező adózási környezet miatt lehet célpontja magyarországi befektetéseknek.

Beszámolt arról, hogy 2007-ben a GDP növekedése Bosznia-Hercegovinában 8 százalékos volt, a bővülés átlaga az elmúlt 10 évben 5,2 százalékot ért el. A munkaerőköltségek 30-70 százalékát teszik ki a közép-kelet-európai országokénak, képzett és képzetlen munkaerő is rendelkezésre áll. Az áfa mértéke 17 százalék és a nyereségadó 10 százalékos szintje is kedvező regionális összehasonlításban. Az infláció éves mértéke 10 éves átlagban 2 százalék alatti, tavaly 4,9 százalék volt - ismertette.

A bosnyák működőtőke-import tavaly 1,6 milliárd eurót tett ki, szemben a 2006-os 562 millió euróval. Magyarország a befektetők rangsorában a 13. helyet foglalta el 2007-ben, 12 millió eurós befektetéssel.

A FIPA adatai szerint a két ország külkereskedelmi forgalma tavaly 357,07 millió eurót, 2006-ban pedig 285,1 millió eurót tett ki.

Haris Basics kitért arra, hogy Bosznia-Hercegovina költségvetése 2002 óta szufficites, tavaly 3,5 százalékos többlettel zárt a büdzsé. Az állami devizatartalékok 3,4 milliárd euróra rúgnak, a 3,5 milliós lakosság megtakarítása 2,6 milliárd euró.

Harald Jedlicka, a Világbank Csoport Nyugat-Balkáni befektetéseket támogató részlegének marketing igazgatója szólt arról, hogy pénzintézetük a politikai kockázatok kezelésére biztosítást, illetve kedvező hitelfelvételi lehetőségeket is kínál.