A vártnál gyorsabban nőtt a GDP

Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben a vártnál gyorsabb, 1,6 százalékos növekedést mutatott a bruttó hazai termék az egy évvel korábbi hasonló adathoz mérten - derül ki a KSH gyorstájékoztatójából. A látsólag kedvező szám mögött azonban leginkább az alacsony bázisadatok állnak.
Vágólapra másolva!

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 1,6 százalékkal, a naptári hatást figyelembe véve 0,9 százalékkal nőtt 2008 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, így a statisztikai becslés megbízhatóságának hibahatára ± 0,2 százalékpont.

A növekedés meghaladja az előzetes várakozásokat. A NAPI Gazdaság elemzői konszenzusa 1,2 százaléos bővülést mutatott. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,3 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék.

Elemzői vélemények szerint a növekedés motorja továbbra is a nettó export bővülése, mellette a beruházások vártnál nagyobb növekedése is támogatta a bővülést. Lassú maradt a fogyasztás emelkedésének tempója - ami a csökkenő kiskereskedelmi forgalom és a fogyasztói bizalmi index történelmi mélypontja ismeretében nem is meglepő. suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy véli, a gyorsabb - kiigazítatlan - növekedést alapvetően sokkal inkább a bázishatások támogatták, semmint a gazdaság valós felpörgése. Az elemző az év hátralévő részében sem számít másra, s szerinte csknem 3 százalékig is gyorsulhat a GDP növekedése. Az év egészében a bővülés 2,1 százalékra várható, ami jövőre 2,9 százalékig gyorsul.