Hozta a kötelező profitot a Mol

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelő számokkal állt elő a Mol első negyedéves gyorsjelentése a készpénztermelő képességet, és az üzemi eredményt tekintve. Ugyanakkor a nettó profit jóval magasabb lett az elemzők várakozásánál, bár egy részvénycsomag (Magnolia) átértékeléséből származó eredmény nélkül azt hozta a Mol amit a szakértők becsültek.
Vágólapra másolva!

A Mol-csoport gyorsjelentését azzal kezdi, hogy 2008. első negyedévében igen jelentős eredményjavulást értek el. A dollárban számolt speciális tételek nélküli üzleti eredmény 22 százalékkal 388,6 millió dollárra növekedett. Ez forintban 10 százalékos növekedést eredményezett, és a vártnak megfelelő 67 milliárdot hozta a Mol.

Az eredményjavulás döntően a feldolgozás-kereskedelmi értékesítési volumenek növelésének és a tovább javuló dízel kihozatalnak köszönhető, ami az emelkedő dízel árrések mellett különösen kedvező volt. Ezen felül a magas kőolajárak kedvezően, az alacsonyabb szénhidrogén termelés és a csökkenő integrált petrolkémiai árrés kedvezőtlenül hatottak az eredményre.

A speciális tételek nélküli nettó eredmény dollárban számolva 59 százalékkal 375,3 millió dollárra növekedett, míg a forintban számolva 43 százalékkal 65,0 milliárd forintra javult az előző év azonos időszakához képest.

A speciális tételek nélküli és a Magnolia átváltási opciójának valós értékre történő

átértékelésből származó, készpénzmozgással nem járó ráfordítástól megtisztított nettó eredmény

342,2 millió dollárra növekedett 2008. I. negyedévben, ami 46 százalékos javulást jelent. Forintban ez 59,3 milliárd forintos profitot jelentett, ami 32 százalékos javulás, és megfelel az elemzők által várt 60 milliárd forintos profitnak. A Magnolia Finance Ltd. Mol-részvény opciójának átértékelésén nem realizált 5,7 milliárd forintos pénzügyi nyereséget számolt el a Mol, a részvényár csökkenés és a piaci spread növekedése következtében.

A nettó árbevétel 52 százalékkal 786,1 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

Kutatás-termelés üzleti eredménye -

A Szőreg-1 mező értékesítéséből származó egyszeri 377,1 millió dollár eredmény nélkül 138 millió dollár tett ki 2008 I. negyedévében az üzleti eredmény. Ez 57 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A forintban számolt (egyszeri tételek nélküli) üzleti eredmény is jelentős mértékben, 40 százalékkal 23,9 milliárd forintra emelkedett, főként a magas kőolajáraknak köszönhetően.

Feldolgozás és Kereskedelem

A szegmens üzleti eredménye 2008. I. negyedévében 58 százalékkal 232 millió dollárra emelkedett (forintban 42 százalékos növekedés, és 40,1 milliárd forintot jelentett) az előző év hasonló időszakához képest. A növekedés a magasabb értékesített mennyiségeknek, a kedvező termékkihozatalnak, és a magasabb gázolaj árréseknek tudható be, valamint 44,5 millió dollár értékű készlethatásnak köszönhető.

Petrolkémia

Az üzleti eredménye 2008. I. negyedévében 15 millió dollár volt (2,6 milliárd forint), amely az előző negyedévhez képest 38 százalékos csökkenést jelent, míg a 2007. első negyedévi rekord eredményéhez viszonyítva 77 százalékos visszaesést mutat. A csökkenés hátterében az előző negyedévben megkezdődött kedvezőtlen piaci tendenciák folytatódása és jelentős energia költség emelkedés áll.