Rohamosan nőnek a román bérek

Vágólapra másolva!
A nettó átlagbér márciusban 1192 lej volt, 17,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 5,1 százalékkal magasabb, mint 2008 februárjában - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A bukaresti statisztikai hivatal adatai szerint a pénzügyi szektorban a legmagasabbak a bérek, ahol az átlagfizetés 3595 lej, a legalacsonyabbak a fafeldolgozó-iparban, 674 lejjel. A bukaresti Új Magyar Szó beszámolója szerint a dohányiparban a harmadik legmagasabb az átlagbér, nettó 2345 lejjel.

A belső fogyasztás a gazdasági növekedés fő hajtóereje Romániában, derül ki az európai uniós statisztikákból. Tavaly kevés olyan tagállam volt, amelyben a szolgáltatáshoz kapcsolódó piacokon nagyobb ütemű növekedés lett volna tapasztalható. Románia a számítástechnikai szolgáltatások terén is Európa-bajnok: tavaly az év első harmadában 45 százalékkal nőtt ez az ágazat.

Annak ellenére, hogy az Eurostat statisztikái nem napjainkig követik a fogyasztás alakulását, a román statisztikákból kiderül, hogy van még potenciál a piacban. Liviu Voinea gazdasági elemző szerint a hazai fogyasztási beidegződések erősen túlzottak, és ehhez a viselkedéshez hozzájárultak az adópolitikák is. Emiatt a román társadalom inkább hitelre fogyaszt, semmint félretenne és befektetne. Ehhez a viselkedéshez természetesen hozzájárult a nyolcvanas és kilencvenes évek recessziója is - olvasható a Napi Gazdaságban.