Csökkent a Graphisoft nyeresége

Vágólapra másolva!
Az ingatlanhasznosítással foglalkozó Graphisoft Park SE 2008 első negyedévében 209 ezer euró nettó nyereséget ért el, ami 48 százalékkal kisebb az előző év azonos időszakinál - közölte a társaság a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentésben pénteken.
Vágólapra másolva!

A társaság üzemi nyeresége 774 ezer euró volt, szemben az egy évvel korábbi 664 ezer euróval.

Az ingatlangazdálkodás árbevétele az első három hónapban 1,569 millió eurót tett ki, ami 23,5 százalékkal meghaladja a bázist. Az irodapark kihasználtsága 87 százalékos volt.

Az adó- és kamatfizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 1,397 millió eurót tett ki, míg a bázisidőszakban 1,052 millió euró volt. Az adózás előtti nyereség 298 ezer euróra csökkent az egy évvel korábbi 528 ezer euróról.

Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 0,04 euróról 0,02 euróra csökkent.

A menedzsment értékelése szerint a Graphisoft Park bevétele és üzemi eredménye az első negyedévben némileg meghaladta a tervezettet, ugyanakkor a nettó eredményt a devizás hitelek fordulónapi átértékelése miatt keletkezett nem realizált árfolyamveszteség 319 ezer euróval rontotta.

A társaság vezetése a korábban előrejelzett 6,5 millió eurót megközelítő éves árbevétel elérését továbbra is teljesíthetőnek tartja, a 2008. évi eredmény várakozásuk szerint 1,1 millió euró körül alakulhat.

A korábban feltételezett 1,5 millió eurónál kisebb eredményvárakozás oka, hogy a cég 2008 első negyedévében megvásárolta a Graphisoft Park szomszédságában lévő telket. A vételárat és a további fejlesztéseket fedező hitelek felvétele miatt megemelkedett kamatkiadásokkal számolnak. A jelentés megjegyzi, hogy a forint árfolyamának változása a jövőben is jelentősen módosíthatja a társaság pénzügyi eredményét.

Korábbi tájékoztatás szerint a társaság székhelyével szomszédos Jégtörő és Gázgyár utcai ingatlanok értékesítésére a fővárosi önkormányzat írt ki pályázatot, amelyet a Graphisoft Park nyert meg. Az összesen 7 hektárnyi terület nettó vételára 2,48 milliárd forint. Az ingatlanfejlesztés célja egy felsőoktatási intézmény létrehozása.

A 213 ezer euró jegyzett tőkéjű Graphisoft Park konszolidált saját tőkéje 23,266 millió euró volt március végén.

A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, csütörtöki záró áruk 1180 forint volt. Az elmúlt egy évben 1010 és 1648 forint között mozgott az árfolyamuk.